Президент новий, а «боротьба з корупцією» стара… Прокуратура і СБУ приховують справу черкаського депутата, спійманого на хабарі. Керівництво і депкорпус Черкаської обласної ради роблять вигляд, що нічого не сталося. А неформальний лідер і натхненник фракції “Відродження” в облраді, нардеп Антон Яценко вже 9 місяців не коментує затримання свого колеги. Такі реалії української політики, попри докорінну зміну влади в країні.

Володимир Кокодзей

Ще у жовтні минулого року наше видання направило в прокуратуру Черкаської області інформаційний запит щодо подальшої долі гучно затриманого СБУ на початку липня 2019 року депутата Черкаської обласної ради Володимира Кокодзея, впійманого на отриманні першої частини хабара у 300 тисяч гривень. Згідно з інформацією правоохоронців, пан Кокодзей вимагав у черкаського підприємця гроші за сприяння в підключенні до енергомережі.

blank

Арешт “на гарячому” депутата “Відродження” оперативниками СБУ

Інформаційний запит журналістів почали футболити з прокуратури області в СБУ, з СБУ в Генпрокуратуру, з Генпрокуратури назад в прокуратуру області… Від так, відповіді, чи почнуть судити і яке покарання за хабар отримає Володимир Кокодзей, від українських правоохоронців наша редакція поки що не отримала.

А те, що правоохоронці можуть “зам’яти” будь-яку справу, особливо, коли вона стосується заможного і впливового підприємця та ще й депутата, ми вже звикли. Але дивує позиція Черкаської обласної ради. Депутата ради затримують на хабарі і запроторюють у слідчий ізолятор, а в обласній раді жодних дій і заяв… Володимир Кокодзей згідно офіційного сайту ради продовжує і далі очолювати комісію з питань розвитку інфраструктури і ЖКГ! А яким чином він розвивав інфраструктуру Черкащини, ми вже бачили з оперативної інформації слідчих СБУ… Тим паче, не зрозуміло, як сьогодні пан Кокодзей керує комісією і бере участь у роботі обласної ради…

blank

Депутат, хабар якого задокументувало і оприлюднило СБУ, продовжує розвивати інфраструктуру Черкащини. Скріншот з сайту Черкаської обласної ради.

Попри таку “цікаву” ситуацію з неостаннім депутатом із фракції “Відродження” в облраді, вже дев’ять місяців мовчить  ідейний натхненник цієї групи нардеп Антон Яценко. Ні заяв про виключення Кокодзея із фракції, чи навпаки, звинувачень про політичне переслідування, як то часто буває, від Антона Володимировича немає. Чи, може, арешт і ізолятор для колег пана Яценка – це звичайна подія у політичному житті, просто сірі будні “Відродження”, які навіть коментувати не варто?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відоме прізвище депутата Черкаської облради, якого СБУ взяла з хабарем

Нагадаємо, що остання публічна інформація про Володимира Кокодзея датується 27 серпня минулого року. Тоді, Печерський районний суд Києва зжалівся над черкаським депутатом облради і дозволив йому чекати вироку суду по хабарній справі вдома, а не в ізоляторі, в обмін на заставу у 300 тисяч гривень. Подальша доля депутата невідома по сьогоднішній день.

Варто зазначити, що Володимир Кокодзей фігурує і в іншій кримінальній “грошовій” справі – підробці документів і розтраті коштів спільно з директором “Уманьводоканалу”. Також, Кокодзей і його підприємство фігурувало не в одному тендерному скандалі в Умані у проектах, фінансування яких з  бюджету “вибивав” Антон Яценко. Зокрема, при будівництві фонтану та ремонті водогону на Уманщині.

blank

Можливо, саме через те, що Кокодзею є що розповісти про “уманські проекти і фонтани”, мовчить нардеп Антон Яценко, який свого часу завів Володимира Кокодзея в Черкаську обласну раду? Нагадаємо, що саме пан Яценко очолював список партії “Відродження” на виборах до обласної ради у 2015 році. Відмовившись від депутатства в облраді, він і дав дорогу Володимиру Кокодзею у стіни обласного “парламенту”.

Безумовно, всі мають чітко дотримуватися і свято сповідувавти основоположний принцип “презумпції невинуватості”. Але ж і принципи моралі та політичної відповідальності в Україні також мають діяти. Особливо сьогодні, за нової влади, яка зобов’язувалася бути і моральною, і відповідальною перед суспільством…

Яків Немирів