Вісім суддів Соснівського районного суду Черкас, схоже, судячи з їхньої реакції, дуже болісно сприйняли матеріал про наявні статки, маєтки та мільйони готівкою, опублікований Dzvin.media – Нерухомість в “ЛНР”, ящики з грошима, квартири-палаци та “королівські” маєтки – трохи з декларацій черкаських суддів. Нагадаємо, в матеріалі ми просто проаналізували декларації вершителів права, що знаходяться в публічному доступі, запропонувавши читачам самим робити висновки.

Утім, служителі Феміди почали звертатися де-інде з листами, аби змусити журналістів більше не публікувати списки їхньої нерухомості та не рахувати багатомільйонні накопичення. Хоч подавати декларації суддів змушує закон, тож нічого протизаконного ми не вчинили.

Однак днями одна з дивних громадських організацій, яка чомусь вважає себе “судом для журналістів”, “оголосила постанову”, де фактично засудила Dzvin.media та інші видання, що передрукували публікацію витягів з декларацій суддів. Засудили не сам факт колосальних статків деяких суддів, а іронічну, поверхову форму публікації. Згодом цей “вирок” опублікував і офіційний сайт “Судова влада”, наголосивши, що журналісти нібито порушили якісь стандарти, бо “не взяли коментарі у суддів” і висловили “сумнівні висновки”.

Цікаво, що жодних висновків, нагадаємо, ми не робили. Просто висловили кілька оціночних суджень, на які, як добре відомо всім суддям, журналісти мають право, це навіть окремо прописано у нашому професійному законі.

Варто також додати, що подібні до згадуваної “грантоїдські” громадські організації давно нав’язують українському суспільству і особливо студентам-журналістам, ніби “забуваючи” про окремо прописане в законі журналістське право, що ці оціночні судження – мало не злочин, що вони не повинні думати і сумніватись. Напевне, саме такі “журналісти”, що сприймають за чисту монету все, що побачать і почують, – і потрібні нашим владцям сьогодні.

Окремо зауважимо також, що друге десятиліття ХХІ століття в Україні, на жаль, попри зміну влад, на курс країни тотально впливають або й відверто нав’язують своє окреме бажання низка громадських організацій, назва яких прямо протилежна діяльності. Якщо хочете знайти браконьєрів – шукайте якусь “ГО Захист наших лісів”, прикриття для нечесних правоохоронців – “ГО Антикорупція “, маєте бажання натиснути на ЗМІ, що в публікаціях наступило на корупційний мозоль, – організуйте “ГО Свобода Слова”. Є ще й окремі громадські об’єднання, які прямо відробляють кошти своїх грантодавців, руйнуючи на догоду їхнім комерційним інтересам нашу державу. Згадайте хоча б у що зараз, в час пандемії і карантину, вилилось колись пролобійоване такими “грантоїдами” рішення щодо знищення системи Санепідемслужби.*

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Черкасах суддів били і плювали в обличчя

А щодо іронічної форми, в якій ми описали вказані суддівські декларації, – то справді, погоджуємось: про черкаських суддів і їх VIP-стиль життя, треба писати дуже серйозно і глибоко. Ми обов’язково виправимося, шановні судді Соснівського районного суду. Обіцяємо, будемо аналізувати перераховані вами в деклараціях маєтки, десятки квартир, нерухомість в “ДНР” та “ЛНР” та ящики з готівкою без жартів, а з відповідними запитами, зверненнями і розслідуваннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соснівський райсуд очолив суддя-мільйонер

Проте повернемось до незрозумілих маніпуляцій служителів Феміди та їхніх “заступників”. Попри все, ми вдячні черкаським суддям Соснівського суду та дивній громадській організації, що стала на їхній захист. Також, ми особливо вдячні суддям О. М. Борєйко, В. Л. Калашник, О. І. Кончиній, Я. В. Пересунько, Ю. В. Рябусі, І. О. Мельник, С. Є. Токовій, Т. Є. Троян. За те – що нарешті, хоча б 8 суддів, хоч і через ці “псевдослухання” на якихось невідомо ким з черкаських журналістів уповноважених зібраннях, почали виходити в публічний простір і коментувати своє майно.

Тож, наступного разу ми надзвичайно ґрунтовно підійдемо до аналізу усіх статків усіх наших черкаських суддів і візьмемо у них коментарі. Аби більше на поверховість і однобокість ніхто із вас, Ваша Честь, не ображався, сидячи в елітних маєтках чи фешенебельних квартирах, в кого з вас вони є і на які, ви, безумовно, чесно заробили у найбіднішій країні Європи.

Ігор Зварич-Коляда

* Всі назви громадських організацій вигадані і взяті для прикладу