Станом на сьогодні епідеміологічна ситуація в нашому місті стабільна. В інфекційній лікарні Черкас нині перебуває одна дитина з діагнозом ГРІ, 20 пацієнтів із пневмонією і 13 із підтвердженим діагнозом COVID19, серед яких двоє дітей. У тяжкому стані двоє дорослих, для лікування яких використовують кисневі концентратори. Їхній стан на разі стабільний. Важких хворих на коронавірусну інфекцію, які потребують підключення до апарату штучної вентиляції легень, на щастя, немає. Про це повідомив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

Персонал інфекційної лікарні забезпечений усім необхідним. Захисних костюмів для медиків та ліків для пацієнтів на сьогодні достатньо. Усі хворі на COVID19 лікуються за допомогою необхідних лікарських препаратів, які наявні в лікарні. Сьогодні взяли аналізи у першої бригади медиків, які відпрацювали цикл роботи з хворими на коронавірус і поїхали на тиждень відпочивати. На наступну зміну вийшли всі медичні працівники.

“Нагадаю, учора виконавчий комітет Черкаської міської ради проголосував за виділення 74 млн грн на покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я для запобігання поширенню коронавірусу. Разом із повністю наповненим резервним фондом, загалом на боротьбу з Covid-19 буде спрямовано близько 100 млн грн.

За ці кошти буде придбано апарати ШВЛ, кисневі концентратори, пульсоксиметри, монітори пацієнта, дозатори лікувальних речовин, рентгенапарати та інше медичне обладнання, необхідне для надання допомоги хворим на Covid-19.

Крім того, будуть придбані засоби індивідуального захисту (комбінезони, захисні щитки, захисні окуляри, респіратори, рукавички, маски) та дезінфікуючи засоби згідно із потребами, які визначили лікувальні заклади. Усі заявки медиків враховані на 100%. Крім того, за моєю пропозицією буде придбано прилад для проведення полімеразної ланцюгової реакції в режимі «реального часу» (обладнання для ПЛР-лабораторії).

Що стосується апаратів ШВЛ, то їх плануємо закупити близько 20 штук, в залежності від того, яка буде ціна. Це стільки ж, скільки придбало таке велике місто, як Дніпро. Кошти виділено, тепер головне завдання їх закупити, адже з цим існують певні труднощі. Вкотре наголошую: міська влада Черкас робить усе можливе для того, щоб тримати під контролем епідеміологічну ситуацію в місті, тож приводів для паніки зараз абсолютно немає.” – зазначив очільник Черкас.