Навесні в Городищенському районі організували суботники благоустрою. Школярі, студенти, колективи підприємств та організацій, сільські громади толокою виходили ліквідувати смітники. Добросовісно прибрали навіть у лісосмугах, на узбіччях доріг та на берегах водойм. Навели просто бездоганний порядок. Серце раділо, що все в нас так цивілізовано, майже по-європейськи. Але минуло зовсім небагато часу — і на місцях пікніків знову утворилися смітники, пише “Черкаський край”.

Ще у квітні ми з міськими активістами та школярами-ліцеїстами прибирали територію Пісочного кар’єру, — розповідає учасник акції Олег Білоус. — А сьогодні знову бачимо ганебні сліди посиденьок на природі. Розкидані порожні скляні і пластикові пляшки, одноразовий посуд, поліетиленові пакети… Часом трапляються батарейки і лампи, які ми просто зобов’язані відправляти на переробку! Невже так важко було все зібрати і донести до сміттєвого ящика за якихось 150 метрів? Просто не віриться, що в такому смітті звикли відпочивати деякі городищани. Я закликаю своїх друзів найближчим часом організувати акцію прибирання вже за участю самих відпочивальників. Бо на суботники виходять ті, хто ніколи не смітив, працюють замість тих, хто ніколи не прибирає. Важаю, щоб змінити ситуацію, треба починати з дитсадків і шкіл. Варто всіх без винятку привчити не кидати собі під ноги обгортки від цукерок та морозива, прибирати сміття. Можливо, це змінить і ставлення їхніх батьків до екології.
Порушення екологічного законодавства слід розцінювати як замах на життя і здоров’я людини. Адже стихійні сміттє­звалища стають збудниками інфекційних хвороб, забруднюють ґрунт, воду, повітря… Якщо пустити все на самоплив, то перейдемо межу екологічної катастрофи. Невже нам мало Чорнобиля, щоб створювати проблеми ще й власними руками?
На своїй сторінці в мережі Facebook керівник соціальних проектів МХП Ірина Ванникова зазначила, що культура екології — це одна із складових сучасного суспільства, яку треба виховувати ще в дітей із пелюшок, аби в дорослому житті вони були свідомими громадянами.
— Все частіше молодь долучається до різноманітних рухів за здоровий спосіб життя, і лише не так давно почали виникати рухи за збереження чистоти довкілля. Приємно чути, що люди різного віку в Городищі взялися активно підтримувати чистоту в місцях відпочинку. Ми повинні бути відповідальними за майбутнє своє та своїх дітей. А для того, аби воно було чистим та екологічно привабливим, працювати над його поліпшенням необхідно вже зараз, — написала Ірина Ванникова.
Ми маємо бути вдячними долі, що живемо серед справді мальовничої природи, є комфортні умови для відпочинку. Єдине, чим ми зобов’язані, — зберегти цю красу для дітей і внуків! Щоб і вони могли купатися в річці, ловити рибу, збирати в лісі гриби, ягоди та лікарські рослини. Тут, як мовиться, все в наших руках. Добре, що серед активної молоді тема збереження довкілля стає все актуальнішою. Наприклад, щороку все більше молодих людей стають учасниками екологічних десантів.