Атовець Вадим Ліщенко чотири роки не може отримати одноразову грошову допомогу. Йдеться про компенсацію при пораненні на військовій службі.  Чоловіка зі строкової служби в 2014 році відправили на Схід. Там він потрапив під обстріл градів. Зі слів Вадима, йому два роки не встановлювали інвалідність, обласний комісаріат зволікав з передачею документів у Міноборони, пише “UA:Черкаси”.

У 2013 році Вадима Ліщенка призвали до армії. Служив у Білій Церкві.

«Оставалося там три місяці до дембеля, нас підняли по тривозі, дали мені машину Урал, і поїхали, ми ще не знали куди»

Тоді, в липні 14-го, чоловіка направили до Донецької області. Там він перебував півроку.

«Последнє бойове завдання було виїзд в Краснодонський район, поблизу Зеленопілля. Ми відпрацювали бойове завдання і вночі, близько часу ночі, нас обстріляли російськими градами»

Вадима контузило, в нього потрапило 9 осколків. Один із них залишився у нозі. Через це чоловікові важко пересуватися. Каже: із кожним кроком відчуває сильний біль.

 «Він мені сказав (ну доктор) ми тобі його різати не будемо, бо ти не зможеш ходить. Так воно время пройшло, а воно хуже, і хуже. Голова ниє. Сна немає. Голова гуде».

Демобілізувавшись, чоловік протягом двох років не міг отримати довідку про інвалідність.

 «У Львові, коли я виписувався, мені встановили неправильний діагноз. У зв’язку з цим мені довелося в Києві правильний діагноз ставить. Роз’яснили, як воно там все було»

Отримавши інвалідність, чоловік повіз документи до Черкаського обласного комісаріату. Там Вадиму повідомили: довідку про інвалідність необхідно було оформити упродовж трьох місяців після закінчення служби, розповідає начальник відділу соцзабезпечення обласного комісаріату Роман Мальований.

 «Згідно статті 16. Про правовий та соцзахист військовослужбовців та членів їх сімей одноразова грошова допомога військовослужбовців звільненим із строкової служби, які отримали інвалідність протягом трьох місяців після звільнення їх з служби в разі захворювання або нещасного випадку».

Протягом двох років Вадим судився із комісаріатом та Міноборони, розповідає адвокат Ростислав Пилипенко.

 «Спочатку обласний військовий комісаріат відмовлявся направляти висновок, після того, як ми звернулися до суду, комісаріат до рішення суду таки направив висновок до комісій спеціально створеної при міністерстві оборони України, але комісія Міністерства оборони 16 січня цього року, прийняла рішення остаточне, яким відмовила Вадиму Ліщенку у виплаті одноразової допомоги».

За словами Ростислава Пилипенка, 2 жовтня 2019 Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення на користь Вадима Ліщенка, зобов’язавши Міноборони сплатити допомогу. Ці гроші, приблизно 110 тисяч гривень, військовий витратив би на операцію. Після якої, чоловік зміг би сам поратися по господарству. Поки що у всьому йому допомагають рідні, каже батько військовослужбовця Сергій Ліщенко.

 «Мені дуже прикро канешно, шо государство на бум агах все так красіво, а  в сущності ми об’їздили, об’їхали, не один, пороги оббили. Не красіво вони з цими хлопцями обходяться».

Адвокат Вадима каже: попри рішення суду, військовий гроші досі не отримав. У відповідь на інформзапит Суспільного, начальник управління соцвиплат Міноборони Вячеслав Салахов повідомив, одноразова грошова допомога у зв’язку з встановленням інвалідності виплачується в разі її настання не пізніше ніж через три місяці після звільнення із служби. Він додав, Комісія Міноборони 18 січня 2019 року відмовила в призначенні допомоги. Далі говорить адвокат Вадима Ліщенка Ростислав Пилипенко.

«Чітко вказано, у яких випадках застосовується трьохмісячний обмежувальний строк. Це, відповідно, або захворювання або нещасний випадок, але в даному разі йшлося про поранення, і не про ніякий нещасний випадок»