«Черкаська міська рада оголосила тендер на закупівлю двох позашляховиків, які коштують більше 2 мільйонів гривень…

Уявляю, як тисячі сердець гнівно забилися в грудях черкащан, особливо ж у наших накручених активістів. А сотні рук потягнулися на сторінки соцмереж, виплескуючи емоції у вигуках – «суки», «казли», «мудаки»!.. А організатори мітингів протестів розганяють заклики виходити на сходи міськради, щоб громити місцеву злочинну владу під гаслом «Всі гроші на ЗСУ, а не на ср..ковозки!» – припустив народний депутат VII скликання Леонід Даценко на своїй сторінці у «Фейсбук», нагадавши, що АТП Черкаської обласної ради нещодавно оголосило закупівлю на два позашляховики. Правда, буквально учора увечері, після резонансу у ЗМІ закупівлю було скасовано, однак Даценко звертає увагу на інше.

«Купити, вибачте, ср…ковозку за мільйон сто тисяч облрада хотіла ще влітку, але тоді Президент закликав місцеві ради припинити витрачання коштів на непотрібні під час війни забаганки та розкоші. І в облраді тендер скасували. Однак хвиля вляглася, і тепер вже облрада хоче купити не одну автівку, а дві! А якщо згадати, що вже під час війни облрада зробила ремонт свого приміщення на кілька мільйонів гривень, то стає зрозуміло, що жити красиво і в комфорті тут нікому війна не заважає. Та найцікавіше, що після проголошення цього, м’яко кажучи, дивного тендеру уся активна і не зовсім громадськість наче води у рот набрала. Ні тобі гнівних постів у соцмережах, ніхто не збирається виходити на пікетування обласної влади. Тобто, усі згодні із таким мудрим рішенням обласних чиновників…

А скільки випущено стріл у бік Черкаської міської ради за витрачання коштів на ремонти доріг у місті. Кожен день десятки гнівних обурливих спітчів і прокльонів… Та ось читаємо інформацію у місцевих ЗМІ, які наводять цікаві цифри із офіційних повідомлень обласних владців, що цього воєнного року на утримання доріг державного значення в області буде витрачено 1,95 мільярда гривень. Окрім цього, ДП “Служба місцевих автомобільних доріг Черкаської області” провела закупівель на експлуатаційне утримання та поточний ремонт доріг загального користування місцевого значення на майже 440 мільйонів гривень. Тобто цьогоріч загальна сума на латання автошляхів на Черкащині становить майже 2.5 мільярди (!) гривень. Це майже річний бюджет Черкаської міської ради. Не хочу бути адвокатом Черкаської міської влади і не хочу зіштовхувати лобами різні гілки української влади. Але переконаний, що не може бути подвійних чи навіть потрійних стандартів у підходах до допомоги ЗСУ різними громадами і їх повноважними представниками у радах», – пише екснардеп.

Він наголошує, що на сьогодні хочеш не хочеш залишається запитання: чому так звані борці, що організовують мітинги «Всі гроші на ЗСУ», не йдуть до обласної ради, а ходять під міську?

«Ще раз повторю, який би піднявся крик, якби це міська рада оголосила закупівлю тих ср..ковозів? Але ж як би там не було, та саме Черкаська міська рада постійно спрямовує кошти на підтримку бойових підрозділів і на фоні інших міст із значно більшими бюджетами є в групі лідерів. Більше того, кошти на допомогу частинам ЗСУ спрямовуються на кожній сесії міськради, і будуть спрямовуватись і надалі. Що це за вибіркова принциповість? Чи просто смикати, вибачте, за одне місце депутатів обласної ради не годиться, бо серед них сидять ті, хто ці протестні мітинги і підживлює? Більше того, в області 66 територіальних громад, в кожної з яких є власний бюджет, і кожна з яких також може долучитись копійкою на допомогу фронту. Там теж є видатки, які можна було б оптимізувати і спрямувати на фронт частину коштів. Однак про це чомусь ніхто не говорить, ніхто не ходить з транспарантами до Кабміну та Верховної Ради, які повинні були б законодавчо заборонити витрачати гроші на забаганки, і таким чином зняти повністю соціальну напругу. Нехай парламент через закони, уряд через свої постанови, а президент своїми указами чітко встановлять загальні правила бюджетної гри у нинішній воєнний час – на що можна витрачати кошти громад, а на які статті діє заборона. Так само встановлять чіткі нормативи на перерахунок коштів із місцевих бюджетів на потреби ЗСУ. А то вимальовується ситуація, що в деяких політиканів є потреба хитати саме конкретні міські ради, усувати від посад конкретних міських голів? Хіба це не цинізм під час війни? Не злочинні наміри, які зашкодять усій країні?» – задає запитання Даценко.

Він також висловлює жаль, що у ці політичні ігрища, що мають нехороший антиукраїнський душок, втягують родини воїнів, що зараз перебувають на фронті, та сім’ї загиблих.

«Дружини і діти Героїв щиро хочуть, щоб фронту допомагали якомога більше. Цього хоче і все суспільство за окремими винятками, якими мають займатися правоохоронці. Але на цьому прагненні окремі діячі намагаються заробити політичні бали, і навіть сіють в суспільстві суто фсбешні думки, що «у війні винна українська влада», що «війна затягнеться на довго», щоб нагнітати втому від війни, посіяти розчарування та зневіру, і розхитати Україну зсередини», – йдеться в дописі.

І ніби в продовження думок Леоніда Даценка обласна рада потрапляє у ще один зашквар: збирається витратити ще 8 мільйонів гривень на ремонт приміщення.