За поданням місцевого комунального підприємства «ВодГео» виконком Смілянської міської ради 13-ма голосами із 15 присутніх проголосував підвищити тарифи на водопостачання до 21 гривні 94 копійок, а на водовідведення – до 22 гривень 47 копійок. Розповідає Юрій Стригун у газеті «Вечірні Черкаси».


– Це вимушений захід, – пояснює ситуацію міський голова Сміли Олексій Цибко. – Тарифи не підвищувалися з весни 2016 року, тобто чотири роки. За цей час суттєво зросла заробітна плата, підвищилися ціни на електроенергію та запчастини. І навіть у таких умовах ми заклали нульову рентабельність. Усі запчастини, які знадобляться підприємству в процесі роботи, ми купуватимемо коштом міської ради. Захід, звісно, непопулярний, але іншого виходу в нас не було.

Із 1 червня зросли тарифи на воду в тальнівському підприємстві «Водоканал».

– Три роки міська рада не переглядали тарифи, хоча була зобов’язана доводити їх до економічно обґрунтованих щороку, – бідкається директор підприємства Володимир Гречка. – З 1 червня ціну на водопостачання підвищуємо до 22 гривень 54 копійок, а водовідведення – до 42 гривень 86 копійок. Затримка з таким непопулярним рішенням у попередні роки призвела до того, що підприємство не мало оборотних коштів. Виріс борг у 1 мільйон 400 тисяч. Замість оновлення основних фондів, ми, спільно з міською радою займалися погашенням боргу та виплатою штрафів. А, скажімо, в Городищі водовідведення ще з 2017 року коштувало більше 40 гривень. Зараз заборгованість не росте завдяки тому, що міська рада оплачує нам електроенергію. Ще одна проблема – місто розташоване на горбах. А це збільшує на 30% витрати електроенергії. Труби старі, забиті. Через що часто виходять із ладу насоси, які качають воду.

Жителі Чорнобаю скаржаться, що хоч і платять за воду дорого, але її часто немає або біжить коричнева жижа.

– Водогін проклали дуже давно, – каже селищний голова Чорнобаю Алла Мірошниченко. – Понад 50 років тому. Пориви маємо ледь не щодня. Після кожного пориву піднімається каламутна вода. Особливо в багатоквартирних будинках по вулиця Центральній 220-224. Поруч – пожежна частина. Якщо пожежники беруть воду – скаламучують на кілька годин.

Алла Олексіївна каже, що жителі часто порівнюють ціни в Черкасах і Чорнобаї.

– Таке порівняння – некоректне, – каже Алла Олексіївна. – Чим більше жителів у місті, тим менший тариф на воду. Й навпаки. У нас жителів мало, грошей менше, й можливостей надавати якісну послугу – теж. За водопостачання платимо 23 гривні 65 копійок, а за водовідведення 24,50. Комунгосп просить знову підняти тарифи, бо все дорожчає на очах. Якщо не погодимо – маємо доплачувати з бюджету, а бюджет у нас дуже малий. Щоб замінити труби, треба не один десяток мільйонів гривень. А в нас таких кошів немає.

Директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко стверджує, що найближчим часом стан справ не покращиться.

– Зміни можливі лише тоді, коли держава зверне увагу на комунальну галузь. Коли державні мужі зрозуміють, що водогони – це така ж річ, як і дороги. І їх теж постійно треба підтримувати. А не так, що зарили труби ще 50 років тому за Радянського Союзу, а далі – хоч трава не рости. У Європі, в яку ми всі так прагнемо, в тарифі на воду закладено 50% на інвестиційну діяльність: закупівлю нових і заміну старих мереж, запірного обладнання, моторів, будівництво нових водогонів із використанням передових технологій, засобів очистки води. Середня вартість куба води в Україні – від 25 до 30 гривень. В Європі – від 4 євро. Із цих 4 євро половина суми йде на інвестиційну діяльність. Причому частка електроенергії в тарифі у нас значно вища, ніж у Європі. А в нас вода жабами смердить, бо економимо лише на зарплаті працівників, яка й так у десять разів менша. Держава має зробити одне з двох – або дозволити підприємствам самим встановлювати економічно обґрунтовані тарифи, або виділяти на компенсацію великі суми з бюджету.

Більшість водогонів у районних центрах Черкаської області було збудовано наприкінці 1960-их – початку 1970-их років минулого століття.

Вартість водопостачання в містах і райцентрах області:

Черкаси – 9,68 грн

Ватутіне – 21,44 грн

Золотоноша – 20,46 грн

Канів – 18,60 грн

Сміла – 21,94 грн

Умань – 25,80 грн

Городище – 18,28 грн

Драбів – 18,29 грн

Жашків – 18,80 грн

Звенигородка – 15,14 грн

Кам’янка – 14,01 грн

Катеринопіль – 34,49 грн

Корсунь – 23,04 грн

Лисянка – 28,94 грн

Маньківка – 20,35 грн

Монастирище – 16,35 грн

Тальне – 22,54 грн

Христинівка – 16,34 грн

Чигирин – 15,75 грн

Чорнобай – 23,65 грн

Шпола – 11,58 грн