Щовесни і літа українці, у яких є дачні ділянки, працюють на городі. Це не тільки важка, але і небезпечна фізична праця – якщо не дотримуватися правил безпеки, то можна легко “підчепити” хворобу, яка призводить навіть до смерті. УНІАН з’ясував, чим можна заразитися через землю і як цього уникнути.

Алергія та опіки

Почервоніння шкірних покривів, різке погіршення загального стану організму, закладеність носа, кашель і першіння в горлі – це головні ознаки алергічної реакції. Виникнути вона може через постійний контакт з рослинами, багато з яких виділяють особливі речовини, що подразнюють шкіру і слизові. Для того щоб уникнути цього, проводьте городні роботи в рукавичках.

Опіки і алергія можуть з’явитися не тільки від рослин – причиною цього часто стає і ультрафіолет. Якщо ви кілька годин проведете на ділянці, не оберігаючи шкірні покриви і голову від сонця, то в кінці дня отримаєте червоні плями по всьому тілу. Також не можна виключати і сонячний удар, тому надягайте кепку або панамку, використовуйте сонцезахисний крем.

Укус комахи 

Город – це, свого роду, дика природа і відкрита місцевість, на якій мешкає величезна кількість комах. Укус бджоли, оси, шершня або якогось жука також може спровокувати захисний рефлекс організму, який проявиться у вигляді алергії. Окремий вид небезпечних шкідників – кліщі. Вони заповзають навіть у важкодоступні місця і присмоктуються до людини. Помітити їх в процесі роботи важко, тому відразу після городу перевіряйте себе на предмет наявності паразитів, а краще перед тим як йти на ділянку, надягайте одяг, що повністю закриває тіло.

Правець 

Як правило, симптоми даної хвороби проявляються майже відразу. У людини починає боліти голова, вона стає дратівливою і слабкою. Трохи пізніше буде порушений ковтальний рефлекс, підвищиться температура і почнуть “тягнути” м’язи. У гіршому випадку правець призведе до летального результату, якщо вчасно не звернутися до лікаря.

Найбільше ризикують заразитися цією хворобою дачники, які регулярно працюють з вологим грунтом в жарку погоду. Бактерія зберігається в грунті сотню років, а потім потрапляє в організм людини через відкриті рани і пошкоджені ділянки. Це може бути садно, поріз і навіть укус комахи, який ви розчесали брудними руками. Ефективний метод захисту від правця – регулярна дезінфекція інструментів, рук і своєчасна обробка будь-яких подряпин на тілі.

Сказ

Досвідчені фермери кажуть, що вірус сказу, всупереч поширеній помилці, передається не тільки від бродячих собак і кішок або диких тварин. Носієм може бути і рогата худоба – корови, вівці, кози і коні, якщо їх кусали хворі тварини. Визначити сказ просто – майбутній пацієнт почне розчісувати шерсть, пускати слину і ставати агресивним. Ви помітите, що тварині важко дихати через пошкодження слизової рота.

Профілактика сказу – це щеплення, причому, ветеринари рекомендують проводити вакцинацію регулярно. Людині радять не чіпати руками незнайомих тварин, а якщо на тілі з’явився укус, то відразу ж промити рану милом, потім обробити спиртом і поїхати до лікаря.