Під час повномасштабної війни російської орди проти нашої держави гостро постало питання діяльності московської церкви в Україні. Свою імперську антиукраїнську сутність московські попи намагаються маскувати під оновленою вивіскою – УПЦ без вживання сполучення «московського патріархату». Та більшості українців нині зрозуміло, що окрім вивіски у назві цієї ФСБешної структури нічого посутнього у її діяльності не змінилося. Священики московської церкви не поспішають переходити в лоно об’єднаної канонічної Православної Церкви України (ПЦУ). Як показує практика воєнного часу, більшість із них продовжують молитися на москву і путіна, ведучи антиукраїнську пропаганду. Всім добре відомо, що російська православна церква (рпц), пуповина якої обплутала УПЦ, відкрито і нахабно підтримала війну російської імперії проти нашої держави. Предстоятелі цієї церкви освячували і освячують вбивства наших захисників, є найактивнішими апологетами «руского міра» і його просування на світових теренах.

Звичайно ж, рпц відпускати свої парафії московського розливу в Україні не хоче і не збирається. Навпаки, фінансова підтримка, контроль та управління з боку ФСБ перетворили ці церкви на резидентури кремля в нашому тилу. Не стали виключенням ці московські приходи і в нашій області, зокрема у Черкасах.

Патріотично налаштовані українці зайняли чітку державницьку позицію, вимагаючи заборонити діяльність московської церкви в Україні. І поки Верховна Рада розглядає це питання на законодавчому рівні, громадяни на місцях ініціюють перехід приходів упц під юрисдикцію справжньої української церкви – ПЦУ.

Зокрема, в Черкасах міський голова Анатолій Бондаренко заявив, що він бере на себе зобов’язання очолити боротьбу проти цієї ФСБешної структури, проти московських агентів, які прикрившись рясою збирають кошти з наших громадян на користь путінській росії. «Готуйтеся, – наголосив очільник міста, – у Черкасах не буде московських попів і в Черкасах молитимуться українською мовою…” Як написали місцеві видання, Бондаренко фактично проголосив хрестовий похід проти московських попів…

Наше видання вирішило запитати у своїх читачів, як вони ставляться до такої безкомпромісної позиції міського голови. Ми провели редакційне опитування у жовтні місяці, поставивши черкащанам запитання: Чи підтримують вони проголошену мером Черкас боротьбу із московською церквою?

Більшість наших активних читачів (а це 54 %), які взяли участь в опитуванні, відповіли, що повністю підтримують таку позицію мера Бондаренка. Ще значна частина наших земляків (14 %) наголошують, що треба всім чиновникам області брати приклад з Анатолія Васильовича і всіляко сприяти переходу парафій мп в ПЦУ.

17 % респондентів, які не заперечують такої активної наступальної позиції мера Черкас, але підкреслюють, що найкращим виходом із цієї церковної ситуації буде заборона московської церкви парламентом.

Є незначна частка черкащан (7 %), які свято вірять, що втручатися будь-кому у діяльність церкви не можна. А ще 6 % читачів, які взяли участь у голосуванні, переконані, що боротися із московськими попами місцевим чиновникам не годиться…

Байдуже ставляться до церковних перипетій 2 % опитаних. А 1 відсоток наших земляків, які відповіли на запитання редакційної анкети, стверджують, що їм однаково в яку церкву ходити.

Отож, як показують результати нашого редакційного опитування, фактично більше 70 % черкащан підтримують позицію мера Черкас Анатолія Бондаренка, а від так і всіх чиновників, які виступають за викорінення із наших теренів московської церкви.

Яків Немирів