У день всеукраїнської акції «За чисте довкілля» біля меморіального музею родини Симиренків у Млієві закладено невеликий сад, основним деревом якого став знаменитий помологічний сорт «Ренет Платона Симиренка».

– Висадили його, – говорить директор Мліївської науково-дослідної станції садівництва імені Л.П. Симиренка Володимир Фільов, – на відзнаку пам’ятних дат – століття садстанції та п’ятдесятиліття музею. Що припали на кінець минулого року. Але через епідемію ковіду скромні урочистості перенесли на літо 2021-го.

Однак найперше сад – це данина нашої пам’яті п’ятьом велетам роду, великим синам України – Федору, Платону, Василеві, Левку і Володимиру Симиренкам, славетним представникам його чотирьох поколінь, які так багато зробили для своєї Вітчизни!.. Їхнє життя – безсмертний приклад вірного служіння українському народу для нинішніх поколінь!

Символічно, що разом із директором і його заступником Олександром Грицаєм,  працівниками станції Ігорем Литвином та Тарасом Тихим сад також садили учасники антитерористичної операції на Донбасі, ветерани ООС Андрій Волошин і Олександр Наталіч.

blank

1. До садівників завітала і красуня Тоня, дружина воїна ООС Валентина Грицая, разом з їхньою донечкою Анею. Сам Валентин не зміг прийти через поважну причину. Тож послав дружину і доньку… На знімку також Андрій Волошин (ліворуч) та Олександр Наталіч

– Для нас, – сказав Олександр Наталіч, – велика честь взяти участь у такій шляхетній справі. Адже українці – чи не наймирніша нація в світі!.. На своїй рідній землі вона плекає сади, засіває збіжжям поля… Але, як колись запорозькі козаки, ми, теперішні їх нащадки, зі зброєю в руках відстоюємо свободу та незалежність Батьківщини!  І у нав’язаній нам не нашій війні обов’язково переможемо! Щоб  і далі ростити на рідній землі сади, збирати врожаї українських родючих ланів!..

З побратимом погоджується і Андрій Волошин, але думки його ще й зі своєю донечкою, яка народилася цими днями.  Незабаром забирати її додому, де на неї чекає колиска  і батьківська любов. Отже, кажемо вже традиційне,  те, що казали наші діди і прадіди: козацькому роду – нема переводу!.. А ще  – рости великою, здоровою і щасливою, маленька україночко!…

І хай росте-плодоносить і Симиренків сад у Млієві!.. Й сади в усій Україні!..

Ольга Осипенко, завідувачка музею-відділу родини Симиренків Черкаського обласного краєзнавчого музею, с. Мліїв