Чим цікавий грудень в Черкасах розповідає у своїй традиційній рубриці “Наш календар” краєзнавець Борис Юхно.

1 грудня

1959 – В “урочистій обстановці” закладено символічний перший камінь у будівлю драмтеатру. Її увели в експлуатацію 1 вересня 1965 року.
1966 – На розі вулиць Леніна – Гоголя відкрито Будинок одягу.
1983 – На вулиці Енгельса відкрито Другу міську поліклініку.
1991 – У Всеукраїнському референдумі за участі 90,1% виборців області, занесених до списків, Акт незалежності України підтвердили 96% (по Україні – 90,32%) громадян, не підтвердили 2,8%. Недійсними визнали 1,2% бюлетенів. “Результати референдуму засвідчили, що жителі Черкащини, як і увесь український народ, підтримали започатковані в кінці 1980-х років демократичні перетворення і прагнення жити в незалежній державі”. Одночасно жителі області голосували і за Президента України, віддавши 67,1% голосів за Леоніда Кравчука.
2001 – Уперше оголошено конкурс на краще новорічне оформлення вітрин та благоустрій прилеглих до магазинів територій. Тривав до 25 грудня.

2 грудня

1965 – У пресі анонсовано будівництво нового корпусу медичного училища на місці старого – першої двоповерхівки у Черкасах, яка до революції належала купцям Житомирським.
1971 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Новинка торгівлі, яку вперше впровадили в столичних містах, прийшла і в Черкаси. В Центральному універмазі на вулиці Карла Маркса, 26 та в магазині “Культтовари” на вулиці Урицького, 190 почато приймання від населення телевізорів старих марок із невеликим екраном. Замість них надається можливість придбати в кредит телевізори сучасних моделей. Магазини не пред’являють ніяких претензій щодо справності телевізора. У вас приймуть і зовсім несправний. Залежно від розміру екрана вам сплатять від 20 до 50 карбованців, які стануть першим внеском для придбання нового телевізора. За перші дні десятки черкасців, здавши в магазини старі телевізори, стали власниками апаратів нових марок”.

3 грудня

1961 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “12 грудня в приміщенні облфілармонії (на вулиці Урицького, 29) Облкниготорг провадить обласний книжковий ярмарок. У ньому візьмуть участь усі книжкові магазини, бази, склади, та облбібколектор книготоргу. Ярмарок працюватиме з 9-ї до 18-ї години. Шановні книголюби, відвідуйте обласний книгоярмарок, поповнюйте свої бібліотеки”.
1974 – Затверджено проект будівництва Пагорба Слави авторства Галини Кальченко.
1983 – На вулиці Енгельса уведено в експлуатацію міську поліклініку №2.

4 грудня

1969 – Оскільки радянські медики підрахували, що гучні сторонні звуки на вулицях знижують працездатність на 10%, цього дня міська влада Черкас оголосила війну шуму на вулицях.
Актуальність проблеми засвідчувалася тим фактом, що у години-пік вулицею Комсомольською проїжджало 800 машин на годину. І міськрада взялася за упорядкування транспортних потоків! Від автобусного руху звільнили вулицю Шевченка, а з початком весни як антишумовий бар’єр почали висаджувати дерева. Звісно, це робили і раніше, але тепер – удвічі більше. До порушників “звукового режиму” почали застосовувати штрафні санкції: перепало автомобілістам і мотоциклістам, чия техніка мала несправні глушники. А ще – меломанам, які полюбляли виставляти колонки своєї радіотехніки на підвіконня або просто слухати музику з динаміків після 22.00.
1975 – Відкрито кінотеатр “Романтик”.
1992 – Місцеві газети повідомили про відкриття в обласному центрі художнього музею. Раніше у цьому презентабельному будинку на вулиці Урицького містився міськком КПУ.

blank

5 грудня

1996 – На карті Черкас з’явилася нова назва: вулиця Університетська. Звісно, їй самій значно більше, адже як Крайня вона засвідчена ще 1884-го. З 1893 по 1923 роки з причини прилеглості до Соснівки називалася Лісною, потім Воровського, в роки окупації – Сковороди, після них вулицю знову персоніфікували на честь радянського дипломата. А 1996-го в ознаменування 75-ї річниці з часу заснування Черкаського інституту народної освіти 7-квартальна вулиця стала Університетською.
Маленька вулиця, якась навіть провінційна, та з великою історією. До революції знаменита своїм рибним базаром, відома салотопним та оцтовим заводиками – дуже важливими як на ті часи промисловими об’єктами. Недругорядна в освітянстві, адже у теперішньому приміщенні бібліотеки ЧНУ діяла церковно-приходська школа. Набожна з причини наявності на місці третього (“старого”) університетського корпусу Покровської церкви. Далі, вже у 1930-ті і аж до початку 1960-х – висококультурна, настільки це на Казбеті можливо. Бо там, де “новий” корпус та прилегла до нього площа, розпластався цілий “осередок культури та відпочинку трудящих” з тиром, більярдом, газіровкою, лавочками під липами та квадратним гучномовцем на стовпі. У війну та по ній все це культурне надбання якось самоліквідувалося, зате 1959-го тут збудували літній кінотеатр, який простояв років зо двадцять. Зрештою, тодішня Воровського славилася ще й “осередком чистоти і гігієни”, тобто міською банею №2, принесеною на початку 1990-х в жертву вищій освіті. А промисловий імідж вулиці кілька десятиліть поспіль підтримували шкіргалантерейна фабрика та виробниче об’єднання УТОС.

6 грудня

2015 – Не те щоб дата надто важлива, але показово-запобіжна. Через зношеність конструкцій упав бігборд на розі Смілянської – Гоголя біля ринку. Із забоями госпіталізували вісім осіб.

7 грудня

1905 – Попечителя Київського навчального округу проінформовано про готовність прийняти гімназисток у будівлі, яка сьогодні відома як старий корпус ЦДЮТ, раніше – Палац піонерів.
1962 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Президія Спілки письменників України на останньому засіданні прийняла до членів Спілки автора поетичної книжки “Тиша і грім” Василя Симоненка. Літератори й журналісти гаряче привітали побратима по перу з цією важливою подією в його житті. Василь Симоненко представлятиме молоду українську поезію на Всесоюзній нараді молодих письменників, яка відбудеться вже зовсім скоро”.
1967 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Зима тільки починається, попереду і снігопади, і хуртовини. Працівники міської шляхово-експлуатаційної дільниці готуються до цього. Машинний парк служби боротьби зі снігопадами поповнився. Недавно одержано дві нові снігоочищувальні машини, причепи для вивезення снігу, дві посипочні машини, які в ожеледь розсіватимуть на проїжджій частині магістралей шлак і пісок”.

blank

Далі буде…