Черкащани, які лікувалися останні місяці у деяких черкаських лікарнях зіткнулися із проблемою – відсутністю листків непрацездатності, тобто лікарняних. Причина – у лікувальному закладі закінчились бланки, які друкуються і розвозяться по областях централізовано. Тому хворі отримали на руки довідки, які з часом можна буде обміняти на листки непрацездатності.

Для ряду містян це стало справжньою проблемою, адже довідка, видана медзакладом, оплаті не підлягає. Для роботодавця вона є лише підтвердженням того, що працівник був відсутній на роботі з поважної причини — у зв’язку із хворобою. Підставою для призначення лікарняних за основним місцем роботи є оригінал листка непрацездатності, оформленого в установленому порядку (ч. 1 ст. 31 3акону про соцстрахування, п. 3 Порядку № 440).  Без зазначеного документа комісія (уповноважений) із соціального страхування не має права призначати лікарняні незалежно від обставин, у зв’язку з якими працівник його не надав.

“Про цю проблему нам відомо, Управління охорони здоров’я зверталося у Міністерство. Відповідь була наступною: найближчим часом ми забезпечимо цими бланками всіх, хто цього потребує. – пояснив заступник голови Черкаської ОДА Юрій Лесюк. – Єдина порада, щоб у табелі обліку використання робочого часу бухгалтер відмітив, що людина дійсно хворіла, і чекати лікарняних”.

За словами Лесюка, по Черкащині ситуація різна, деякі лікарні і поліклініки зробили собі запас бланків і на сьогодні не мають подібної проблеми.

Зазначимо, що ця ситуація не нова і упродовж останніх років подібні халепи періодично виникають по усій країні. Чому міністерство не зробить “екстренний” запас бланків, тим більш під час епідемії та карантину, залишається відкритим.