Літні канікули – це найочікуваніша пора для дитини. Нарешті закінчився навчальний рік та з’явилося багато вільного часу як вдома, так і на свіжому повітрі. Але здебільшого діти перебувають без нагляду дорослих. Тому, неможна забувати, що на дитину чатує безліч небезпек, одна з яких електрика. Хоч і електрика наш вірний помічник, необачне поводження з нею може призвести до трагічних наслідків, застерігають у ПАТ “Черкасиобленерго”.

Тож, нагадайте дітям про правила поведінки поблизу енергетичних об’єктів та правила поводження з електричними приладами!

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ НА ВУЛИЦІ БІЛЯ ЕНЕРГООБ’ЄКТІВ.

СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

Грати поблизу ліній електропередачі.
Підійматись по опорах ліній електропередачі до електропроводів та на дахи споруд, над якими проходять електричні проводи.
Влізати на територію трансформаторних підстанцій та заходити в їх приміщення, відчиняти двері та люки цих споруд.
Забороняється облаштовувати ігрові і спортивні майданчики, зводити будь-які споруди під повітряними лініями електропередач та повітряними вводами до будинків;
Наближатись до обірваного проводу лінії електропередачі ближче ніж на 8 метрів – це приблизно 16 дитячих кроків.
Розпалювати вогнища поблизу повітряних ліній та інших енергетичних об’єктів.
Накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них стороні предмети (запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв тощо).

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИЛАДАМИ У ПОБУТІ.

СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

Торкатися проводів з пошкодженою ізоляцією. Користуватися зіпсованими вимикачами, вилками та розетками.
Користуватися електричними приладами у ванній кімнаті, торкатись проводів та приладів мокрими руками, наповнювати водою з водопровідного крану увімкнений в розетку електрочайник.
Вмикати незнайомі електроприлади самостійно, без дорослих.
Виймати електричну вилку з розетки за провід.
Вставляти у штепсельну розетку цвяхи, шпильки та інші предмети.
Вмикати в електромережу несправні електроприлади.
Залишати без нагляду ввімкнені в мережу електроприлади, коли ними не користуються. Може статись коротке замикання і, як наслідок, пожежа!

Поясніть дитині:
Якщо вона побачила відкриті двері трансформаторної підстанції, в жодному разі не можна наближатись до неї, а слід негайно повідомити дорослих.
Якщо дитина раптом опинилася поблизу обірваного проводу, в жодному разі не можна панікувати чи бігти. Зону ураження (8 метрів від проводу) слід покидати «гусячим кроком»: не відриваючи ноги від землі та одна від одної (потрібно ніби ковзати по землі, не відриваючи від неї ступню). При цьому, ногу можна пересувати вперед не більше ніж на пів стопи. Потім обов’язково слід покликати дорослих і зателефонувати рятувальникам за номером 101 або до кол-центру ПАТ “Черкасиобленерго” за багатоканальними номерами (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, також мобільними номерами (050) 434-87-87, (067) 690-48-48
Якщо людина потрапила під дію електричного струму, необхідно негайно покликати на допомогу дорослих та викликати швидку допомогу за номером “103”! В жодному разі не можна намагатися допомогти самотужки – це мають робити виключно дорослі!

Бережіть здоров’я і життя – власні та ваших дітей! Батьки, будьте відповідальними та пам’ятайте, що Ваша уважність та серйозне ставлення до інформування дітей про потенційні небезпеки є запорукою життя та здоров’я вашої малечі!