У черкаських крамницях не завжди можуть дотримуватися санітарних вимог вивантаження та зберігання м’яса. Напередодні місцеві жителі зафільмували, як біля службового входу однієї з точок відомої в місті мережі м’ясних магазинів порушували всі вимоги санітарії. Вантажний “бусик” – брудний, м’ясні туші лежали насипом, а по них, не переступаючи, топталися ногами вантажники.

Чи безпечно “отоварюватись” в багаточисельних м’ясних крамничках та чи можна захистити свої права при купівлі свіжого м’яса, дізнавався сайт vikka.ua

Людей обурила повна антисанітарія та байдужість працівників, які відвантажували м’ясо. Адже багато містян віддають перевагу саме таким магазинчикам замість ринку. Чистота, охайні й привітні продавці, наявність холодильних вітрин замість столів сумнівної чистоти – важливі чинники у питанні вибору харчових продуктів. А коли мова йде про свіже м’ясо – й поготів.

Фахівці підтверджують, що відзнятий процес відбувався з порушенням усіх санітарно-гігієнічних норм. За словами начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини обласної Держспоживслужби Юрія Кваса, існує ряд правил щодо прийому свіжого чи охолодженого м’яса торговими точками.

“Протягом транспортування, відвантаження та прийому такого товару повинен зберігатись відповідний температурний режим, – зазначає Юрій Квас. – Температура перевезення не повинна перевищувати +2 – +4°С, відповідно, й транспорт потрібен спеціальний – з функціями рефрижерації”.

Окрім того, м’ясо, яке надходить до магазинів, повинно мати позначку придатності чи ветеринарний штамп від лабораторії експертизи підприємства, яке постачає продукт. Відповідні цифри цієї позначки вказують на уповноваженого ветеринарного лікаря, який проводив перевірку. Отже, він нестиме відповідальність, якщо випустить “у вільне плавання” м’ясо неналежної якості.

Проте одним з найбільших порушень є саме спосіб відвантаження продукту і те, як з ним поводились вантажники.

Директор мережі магазинів, яка потрапила під пильне око об’єктиву небайдужих черкасців, переконує, що ті працівники, які чинили безлад, вже звільнені. А зафільмована на відео партія м’яса не потрапила на прилавки. Адже після відвантаження продукція проходить ретельну перевірку уже в магазині.

“Якість продукту завжди перевіряється ветлікарем, який є в кожному магазині мережі. Після доставки м’ясо потрапляє на спеціальні ваги, де, окрім зважування, за допомогою спеціального термощупу перевіряється температура продукту. Якщо вона не перевищує +4–+6°C, м’ясо придатне до реалізації, якщо ж його температура +7°C і вище, ми не приймаємо його, – запевняє підприємець. – Везти нам можуть все, що завгодно, однак ми ніколи не беремо неякісний товар. Зокрема, та партія, яка на відео, не пройшла перевірку. Повернення навіть зафільмоване на внутрішніх камерах спостереження магазину. Наші покупці можуть бути спокійними”.

За словами директора, з усіма постачальниками, з якими працює мережа, заключені договори на дотримання санітарних норм, правил рефрижерації, відповідність документів. І якщо чергова партія продукту не відповідає хоч одному з пунктів, м’ясо буде повернене постачальнику.

На ринку про дотримання елементарного температурного режиму теж мова не йде. Особливо в влітку. Однак, як запевняє Юрій Квас, ветеринарна перевірка черкаських ринків дуже ретельна, і без попередньої лабораторної експертизи селяни і так звані “перекупи” не можуть виставити м’ясо на продаж.

У Держспоживслужбі кажуть: проблема м’ясних магазинів та МАФів, якими останнім часом всіяне місто, їм відома. І запевняють, що поступово всі вони будуть перевірені. Адже у 2018 році уряд частково зняв мораторій на перевірки для служб з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Втім, ризик придбати м’ясо, по якому перед цим потоптались брудною підошвою, для черкасців досі залишається. Однак кожен може проявити уважність і убезпечити себе від неякісного і навіть небезпечного придбання. Начальник відділу державного контролю управління безпечності харчових продуктів Вадим Герасевич каже: завжди в м’ясних магазинах варто звертати увагу на наявність документів про державну реєстрацію торговельної точки. Вони повинні знаходитись у куточку споживача. Якщо факт реєстрації у державному реєстрі не підтверджений, такий магазин взагалі не може здійснювати торгівлю.

“Не бійтесь цікавитись, чи має м’ясо позначку придатності. За результатами експертизи кожної партії м’яса на нього може видаватись декларація виробника, ветеринарне свідоцтво або ж дані вписуються до товарно-транспортної накладної, – пояснює фахівець”.

Якщо ж вам не пощастило, і ви таки придбали неякісне м’ясо, черкасців закликають не соромитись і сповіщати про це органи Держспоживслужби. Продукт буде досліджувати вже її лабораторія. За результатами досліджень буде проведене розслідування, інспектування і торгової точки, і підприємства постачальника. В управлінні безпечності харчових продуктів запевняють: якщо м’ясо дійсно не відповідатиме санітарним вимогам, винні в цьому понесуть покарання. Нині за подібні порушення законом передбачені великі грошові стягнення у вигляді штрафів.

До слова, звертатись до контролюючих органів варто і у випадку, коли магазин не надає чеків на покупку. Не варто думати, що без наявності чека ви не доведете обман продавця. Більш того, його відсутність – теж серйозне порушення в роботі продовольчого магазину.