Квіти із мила створює черкащанка Тетяна Шостопаль. Займається цим мистецтвом три роки. Спеціальної освіти майстриня не має, однак з дитинства цікавилася рукоділлям. Щоб навчитися працювати з мильною основою переглядала відео та спостергіала за роботами інших майстрів, розповідає Суспільне.


Розповіла, що захоплення миловарінням розпочалося з подарунку подруги: “Мені це так сподобалось, що я мильну квіточку, що подарувала подружка, мабуть років три на поличці тримала навіть не змилювала, наскільки вона мені подобалась. Почала шукати в інтернеті інформацію. Знайшла спочатку форми, потім додалася в групи по миловарінню, дивилась відео. І так почала займатися”.

Перші вироби створювала за допомогою підручних засобів: “Я просто заливала в якісь коробочки, баночки, скляночки, і воно було таке примітивне, просто, щоб ним митися. А потім коли вже з’явилися форми, у вигляді квітів тощо, стала створювати вже декоративне мило, як для краси”,– розповіла майстриня.

Для мила потрібна спеціальна основа, яка має бути без запаху і кольору: “Основа є біла і прозора. І от її потрібно нарізати, розтопити, і потрібні барвники. Барвники обовязково потрібно тільки якісні, косметичні. А ще потрібні аромати – віддушки вони називаються. Тільки якісні потрібно, щоб не викликали алергії”, – зауважила пані Тетяна.

Залита рідина у форму охолоджується при кімнатній температурі. Однак, якщо треба пришвидшити, можна поставити в холодильник, тільки уникати різкогоперепаду температур, поділилася секретом майстриня.

Також Тетяна Шостопаль працює лише у гарному настрої, тому результатом своєї роботи задоволена: “Коли гарний настрій, тоді й букет вийде кращий. Мене це захоплення дуже рятує від рутини, від всього”, – поділилася жінка.

Спеціальної освіти майстриня не має, експериментувати надихає бажання спробувати щось нове.