У лютому під час президентської виборчої кампанії та відразу після 2-го туру виборів наша редакція провела опитування серед читачів на тему: які питання має в першу чергу вирішувати новообраний Президент? Разом у лютневому та квітневому опитуванні взяли участь 1252 небайдужих черкащан.

Цікаво, що результати опитування щодо пріоритетів, якими повинен займатися Президент, практично збігаються і першого, і другого разу. Тобто, думка черкащан щодо головних завдань для глави держави доволі стійка.

В обох опитуваннях, як не дивно, питання підвищення пенсій і зарплат та зниження ціни на газ наші земляки поставили не на перші місця. Мабуть, черкащани добре уяснили, що проблемами економіки, а відтак і соціальними питаннями, має в першу чергу займатися наш уряд.

А головним завданням, яке наші читачі ставлять перед новообраним Президентом, є подолання в Україні корупційної системи. 36 % громадян, які взяли участь в першому опитуванні та аж 42 % у другому, вважають саме боротьбу з корупцією пріоритетом у діяльності глави держави.

Другим важливим питанням, яким має опікуватися новообраний Президент, є відновлення миру та територіальної цілісності нашої держави. У цьому переконані 22 % опитаних. При чому, ця цифра фігурує в обох опитуваннях.

Так саме, в обох опитуваннях вступ України до ЄС і НАТО вважають актуальним для української влади 8-9 % черкащан.

А от щодо боротьби із бідністю, то тут рівень підтримки наших читачів у двох опитуваннях суттєво відрізняється. Коли у лютому це питання ставили, як головне завдання президенту 15 % наших читачів, то уже в квітні таких залишилося 5%. Напевне, під час виборчої кампанії черкащани ще більше переконалися, що соціально-економічні проблеми – це, в першу чергу, прерогатива не глави держави, а українського уряду…

Від так, й інші питання, пов’язані з економічною та соціальною політикою, наші читачі не відносять до першочергових для новообраного Президента. Так, на п’ятому місці серед першочергових питань стоїть – підвищення пенсій і зарплат (5 %) і тільки 4 % серед опитаних вважають, що Президент повинен займатися зниженням ціни на газ.

Ще 2-3 % наших читачів, як у першому, так і у другому опитуванні, хочуть, щоб нова влада зайнялася в першу чергу створенням нових робочих місць, і очікують від глави держави підтримки малого та середнього бізнесу.

І лише 1-2 % наших читачів, які взяли участь в опитуванні, стурбовані розбудовою Православної Церкви України та утвердженням духовних цінностей. Мабуть, і програш Петра Порошенка, який свою виборчу кампанію будував саме на Томосі і мові, став доволі очікуваним, адже наші громадяни ці питання ставлять на останнє місце серед пріоритетних для глави держави.

Отож, як свідчать результати наших двох редакційних опитувань, найважливішими питаннями, якими має у першу чергу займатися новообраний Президент, є – боротьба із корупційною системою, відновлення миру та територіальної цілісності нашої держави, а також вступ України до ЄС і НАТО .