69-річний Олександр Баканов з Черкас зробив триколісний велосипед “Зятьок”. З бензиновим двигуном і причепом. Для палива облаштував балон з-під вогнегасника, пише “Gazeta.ua”.

“Я живу в приватному будинку. Маю невеличке господарство. Вирішив собі зробити якогось помічника. Позаторік склав триколісний велосипед із причепом. Проїздив все літо. Було дуже важко крутити педалі. Друзі мені дали військовий бензиновий генератор. До нього підходять запчастини від мотоцикла “Мінськ”.Я відкрутив генератор, а мотор встановив на велосипеда. Спочатку конструкція виявилася наскільки слабкою, що все розпадалося. Взявся усилювати кузов. Тиждень зварюю, два дні ріжу і розбираю. Та так, що залишаються лише одні колеса. Вся зима пройшла в експериментах”, – розповідає Gazeta.ua Олександр Іванович.

Метал для зборки використовував із відходів, які були в гаражі. Вирізав болгаркою, загинав потрібні деталі і зварював. Переробляв до тих пір, поки не вдосконалив.blank

“Колеса поставив від мопеда “Верховина”. Спинку взяв від офісного крісла, зі старого стільця ніжки і сидушку. Її верх відкривається в сторону руля, для обслуговування мотора. Він заводиться корбою. Внизу праворуч зробив ручні гальма. Повісив бензобак із вогнегасника, звідти паливо через краник поступає в карбюратор. На 20 кілометрів витрачаю 600 грам бензину. Ззаду по центру “багажника” прикріпив стоп фари. Повороти виставив по боках дуг сидушки. Сигнал взяв від автобуса ПАЗ. Все це працює від старого автомобільного акумулятора. Зарядки вистачає на весь день. Позаду мого сидіння на всю ширину зробив місце для пасажира”, – говорить Олександр Баканов.

Сконструював дві швидкості і “нейтралку”. Важіль зчеплення піднятий вверх – передача вимкнена, вниз – велосипед починає їхати. Набирає максимум 40 км.

blank

“Цієї швидкості для мене цілком достатньо. Велосипед назвав “Зятьком”. Бо він нам тепер допомагає. Якось поїхали із дружиною Вірою Михайлівною в ліс по кропиву. По наших дорогах це була не їзда, а муки, так трусило. Дружина назад сиділа на трьох мішках з кропивою. То я для амортизації поставив пружини від скутера. Заодно і кузов розширив. В багажнику возив максимум по 100 кілограм піску. Під гору велосипед тягнув на першій передачі. Ще хочу зробити над кузовом накриття. Поставлю дуги, накрию тентом, щоб можна було і в дощ виїжджати. Двигун хочу поставити на подушки від “Запорожця”, вже їх приготовив.

Цього року в Черкасах був фестиваль байкарів. Я також туди втиснувся, підходили, цікавились, схвалювали. Якось їхали із дружиною, дорожні ремонтники сиділи відпочивали. А потім піднялися й аплодували нам у слід. Перехожі теж з цікавістю оглядаються. Дехто каже, що краще готове щось купити. А мені це приносить задоволення. Я все життя працював на станції техобслуговування легкових машин. Було таке, що з двох складав одну”, – говорить Баканов.