В Україні визначено лауреата краєзнавчої премії імені Петра Тронька. Ним став науковець із Черкащини Василь Мельниченко. Нагородження відбулосяминулого тижня в Черкаській ОВА.

Традиційно премію оголошує Національна спілка краєзнавців України. Її призначають за вагомий внесок у вивчення, дослідження, популяризацію історико-культурних і природних багатств рідного краю.

– Наші краєзнавці продовжують працювати над новими проєктами, – наголосив заступник очільника області Олександр Шамрай. – Роблять максимум, щоб показати і розказати про наш край та Україну в цілому. Це на часі та важливо. В історичній пам’яті наша сила і українська незламність.

Премію Василю Мельниченку вручив голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт.

– Для мене це важлива нагорода, – зауважив Василь Мельниченко. – Краєзнавство – це більше, ніж наука. Це про традиції і звичаї нашого народу, його історію, а також про формування світогляду на навчання молоді.

Додамо, Василь Мельниченко є автором низки історико-документальних книг і навчальних посібників. Зокрема, минулоріч він разом із колегами підготували до друку методичний посібник з історії рідного краю «Моя Черкащина». Видання схвалено МОН України. А також рекомендовано для вивчення у школах.

Довідково: краєзнавча премія імені Петра Тронька заснована у 2013 році. Відтоді її лауреатами стали п’ятеро черкащан, а також два авторські колективи.