Антициклон, який вже тиждень панує над Україною, зокрема Черкащиною, встановився по всій товщі тропосфери і навіть простежується в нижній стратосфері на висоті 10-12 км. Саме він перекрив шляхи свіжим вітрам та заблокував західні процеси, з якими пов’язані атлантичні циклони, а значить і дощі. Про це повідомляє головний синоптик області Віталій Постригань.

За попередніми прогностичними розрахунками,  найближчі 10 днів антициклон продовжить «випробовувати» Черкащину спекою. Тропічні, навіть екваторіальні ночі 20-25º, вдень сильна спека 35-39º, на поверхні грунту більше 60º! Дизайнер – природа стилізує погоду Черкащини під тропіки.

Проте, через перегрівання земної поверхні в окремих районах можуть виникати потужні висхідні потоки, які провокуватимуть короткочасні грозові дощі.

Антициклон гарантує не тільки ясне небо, а й не дає можливості розсіюватися в атмосферу викидам автомобілів та промислових підприємств, що зумовлює накопичення шкідливих домішок в приземному шарі атмосфери.

В умовах міста спека завжди переноситься гірше. Під прямими променями сонця асфальт та стіни будинків можуть нагріватися до 65-70°. З кожного квадратного метра поверхні в спеку випромінюється 7-8 тисяч кілокалорій теплової енергії. Це і створює ефект фінської сауни. Але в парну ми заходимо на кілька хвилин, а в такій розжареній атмосфері людина може перебувати годинами. Для організму це серйозний стрес.

“Бережіть себе! Вільний час, якщо є можливість, краще проводити на природі, за містом, біля водойм. Прогулянки в умовах міста, здійснювати в ранні ранкові або вечірні години”, – радить Постригань.