У зв’язку з пандемією COVID-19 дещо зменшилась кількість агітаційних масових заходів, проте кандидати все одно знаходили можливість для «виборчої благодійності», що має ознаки підкупу виборців. Також спостерігачі зафіксували в регіоні багато порушень агітації. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області під час пресконференції 23 жовтня.

ОПОРА почала спостереження за виборами з 10 серпня, від утворення територіальних комісій. В Черкаській області було утворено 21 ТВК – обласні, 4 районні та 16 міських. Нагадаємо, що тоді членом обласної комісії від партії “Слуга Народу” став Дмитро Жиляєв, котрий був засуджений за фальсифікації на місцевих виборах 2015 року. Та згодом його замінили.

Ще на етапі дочасної агітаційної кампанії, до офіційного старту виборчого процесу, спостерігачі ОПОРИ в Черкаській області фіксували чималу кількість зовнішньої реклами, джинси у ЗМІ та сплеск т. зв. “передвиборчої благодійності”. Кандидати та партії надавали навчальним та медичним закладам засоби протиепідемічного захисту, меблі та обладнання, підтримували культурні та спортивні заходи, виборцям надавали продуктові набори та матеріальну допомогу, тощо.

Реєстрація кандидатів та партій

Однією із найбільш резонансних подій етапу реєстрації була реєстрація двох т. зв. “двійників” чинного міського голови Умані Олександра Цебрія. В той час самому міському голові, який балотується на цю ж посаду від партії “Пропозиція” ТВК відмовила в реєстрації через технічні помилки в документах. Однак згодом Олександра Цебрія все ж зареєстрували, а ще пізніше поліція за фактами реєстрації “двійників” відкрила  два кримінальні провадження щодо ймовірного підкупу кандидатів.

У Черкасах документи на реєстрацію кандидатами на посаду міського голови також подали “двійники” чинного міського голови, проте обоє ще до розгляду їхніх документів на засіданні ТВК відмовились особистими заявами від наміру балотуватися.

Загалом, як зазначив омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області Тарас Щербатюк станом на 22 жовтня Черкаським окружним адміністративним судом розглянути 45 справ за позовами кандидатів та політичних партій щодо оскарження рішень ТВК переважно стосовно реєстрації партій та кандидатів: 12 було відхилено, 20 позовів задоволено, 3 заяви повернені позивачеві, 4 залишено без руху і 6 залишено без розгляду.

Агітаційна активність

Попри те, що нині обираємо майже учетверо менше депутатів у порівнянні з 2015 роком, агітаційна активність партій та кандидатів упродовж кампанії була не менш високою у порівнянні з попередніми місцевими виборами.

З початком офіційного виборчого процесу значно зросла кількість зовнішньої реклами. Нерідко партії та кандидати розміщували її з порушенням правил благоустрою. Зокрема, представники “Національного корпусу”, ВО “Батьківщина”, “Партії Сергія Рудика. Час змін!”, які розміщували свою друковані агітаційні матеріали на електроопорах, деревах, зупинках. Також поширеним було розміщення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, зокрема з боку партій  “За майбутнє”, ВО “Батьківщина”, “Наш край”, “Слуга Народу”. ВО “Черкащани”, “Партії вільних демократів”, “Ошукані укрїнці”, “Перемога Пальчевського”, “Голос”, “Партії Сергія Рудика. Час змін!”.

Велика кількість політичної реклами та т. зв. «джинси» з’являлась на сторінках друкованих та онлайнових ЗМІ. Однак, у порівнянні з минулими місцевими виборами кандидати та партії стали набагато активніше використовувати рекламу в соцмережах. До прикладу, за останні 90 днів, з 23 липня по 20 жовтня кандидат на посаду депутата Черкаської обласної ради, голова обласного осередку партії “За майбутнє”, народний депутат від 200 виборчого округу Антон Яценко на просування публікацій лише з однієї зі своїх публічних сторінок витратив 14,5 тис. доларів. Кандидат на посаду міського голови Черкас від партії “Голос” Віктор Євпак витратив за цей же період 3,78 тис. доларів. На просування дописів із однієї зі сторінок обласного осередку партії “Національний корпус” було витрачено понад 2 тис. доларів. Сотні сторінок кандидатів та партій витрачали у цей період десятки, тисячі, чи, як бачимо, десятки тисяч доларів.

“На жаль, питання регулювання агітації в соціальних мережах та загалом в інтернеті так і не внесли до фінальної редакції Виборчого кодексу України. Однак, як бачимо, кандидати доволі активно використовують цю форму агітації. А згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого Кодексу передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій-суб’єктів виборчого процесу. Тож витрати на таку рекламу повинні відображатися у фінансовій звітності”, – вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області Захар Колісніченко.

Непрямий підкуп та масові заходи

У зв’язку з пандемією COVID-19 дещо зменшилась кількість агітаційних масових заходів. Однак окрім безпосередніх зустрічей із виборцями, кандидати та партії нерідко організовували, наприклад, суботники, спортивні заходи, автомобільні фестивалі та різноманітні святкування.

У Черкасах на родинний фестиваль організований ВО “Батьківщина” 26 вересня представники ОПОРИ викликали поліцію, позаяк присутніх безкоштовно пригощали смаженим м’ясом, кашею, чаєм та солодкою ватою, що має ознаки непрямого підкупу виборців. 10 жовтня, до прикладу, партією був організований захід для дітей “Дискотека на батутах”, де для дітей працювали аніматори, аквагрим, майстеркласи, безкоштовні надувні гірки та батути.

11 жовтня в с. Червона Слобода на святі “День козака” за підтримки кандидатів у депутати до обласної та сільської рад від партії ВО “Черкащани” кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка, який був одним з організаторів заходу, особисто пригощав присутніх спиртним та кашею. Також він вручив одному з присутніх пляшку горілки та ковбасу в подарунок.

Координатор ОПОРИ в Черкаській області Захар Колісніченко нагадав, що згідно з ч. 6. ст. 57 Виборчого Кодексу передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Однак дії що мають ознаки непрямого підкупу досі залишаються популярним методом взаємодії із виборцями. За час кампанії у деяких дворах з’явився новий асфальт, лавки, дитячі майданчики; у під’їздах та ліфтах з’явились дзеркала з прізвищами кандидатів; подекуди поповнились книгами бібліотеки і т. ін.

ОПОРА, до прикладу, зверталась у поліцію, щодо безкоштовного огляду дітей стоматологом та педіатром в Умані ініційованого лікарками-кандидатками в депутати до міської ради від партії ВО “Черкащани”. А також щодо встановлення в одному з черкаських дворів парканів і лавок від імені очільника обласного осередку ВО “Батьківщина”, кандидата в депутати до Черкаської обласної та міської рад Юрія Тренкіна.

Робота поліції

Загалом же, від 5 вересня до 22 жовтня у поліцію області надійшло 185 звернень, які стосувались виборчого процесу. Складено 26 адміністративних протоколів, 18 з яких за ст. 212-13 КУпАП (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск). Було відкрито 35 кримінальних проваджень. 11 з них за різними частинами ст. 157 КК України “Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача”. 8 за ст. 160 “Підкуп виборця, учасника референдуму”.

День виборів

25 жовтня на окремих дільницях та ТВК області працюватимуть короткотермінові спостерігачі ОПОРИ. Команди довготермінових спостерігачів працюватимуть у регіоні у режимі мобільних груп.

За перебігом дня голосування можна слідкувати на фейсбук-сторінці, або ж на офіційному сайті. У день виборів плануються прямі включення з аналітиками центрального офісу, командою колцентру та кооординаторами спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в усіх областях.

ОПОРА також закликає громадян обов’язково прийти на вибори та нагадує про правила поведінки на дільниці в день голосування і про те, як заповнити виборчий бюлетень.