За даними Держстату, на початок 2022 року в Україні налічувалося 2,72 мільйона осіб з інвалідністю або 6,6% від усього населення країни. Під час великої війни ця цифра зросла до 3 мільйонів громадян (7,5%). Про це пише “Економічна правда“.

У прокуратурі кожен п’ятий в декларації вказав наявність пенсійних виплат.

В той самий час, приблизно з 10 тис декларації інших силових органів (Нацполіція, БЕБ, НАБУ, ДБР і т.д.) і перевірили частку, кому призначена пенсія, що є однією з ознак наявності групи інвалідності. Серед цих працівників правоохоронних органів даний показник не перевищує 1,8%.

У того, що частка пенсіонерів-прокурорів більша, ніж в середньому по країні чи в інших силових органів, є пояснення. Річ у тім, що працівники прокуратури мають законне право на пенсію за вислугу років незалежно від віку, у разі наявності 25 років вислуги, зокрема стажу роботи на посадах не менше 15 років. Розмір пенсії має становити 60% суми місячної заробітної плати, але не більше 10 прожиткових мінімумів (29,2 тис грн).

Штат органів прокуратури за останні 10 років був зменшений вдвічі. А кількість їхніх пенсіонерів, наприклад, після початку великої війни, збільшилася на 30%. Таке різке зростання не може бути пояснене органічною вислугою років, крім як оформленням групи інвалідності.

За даними співрозмовників ЕП з економічного блоку уряду (які побажали не згадувати їх через сенситивність питання), лише близько 10% отримувачів пенсії за спеціальним законом “Про прокуратуру” отримують її за інвалідністю.

Зауважимо, що рядові прокурори лише в 19% декларацій вказали отримання пенсії, тоді як серед керівного складу (начальники та заступники начальників в прокуратурах) це зустрічається у 38% випадків.

Зазначимо, що частка прокурорів із пенсією вХмельницькій області найбільша – понад 30%. На другому місці – Черкаська область. Найменше – у Києві і області (див інфорграфіку):

blank