Колегія АМКУ 24 червня припинила розгляд скарги ТОВ «УМТ+» на рішення КНП «Третя черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» про відхилення фірми з тендеру на придбання ангіографа очікуваною вартістю 24,00 млн грн., пишуть “Наші гроші”.

Лікарня відхилила пропозицію «УМТ+» через претензії до відповідності запропонованого фірмою ангіографа вимогам замовника. Однак фірма не змогла навіть спробувати довести свою правоту в АМКУ через те, що на три дні спізнилась з поданням скарги. При цьому запізнення було організовано самим замовником, який скористався лазівкою в самій системі «Прозорро».

Згідно закону «Про публічні закупівлі» (п.2 ст.18), «скарги, що стосуються […] визначення відповідності учасників кваліфікаційним критеріям, подаються протягом п’яти днів з дня оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу протоколу розгляду тендерних пропозицій».

Замовник прийняв рішення про відхилення пропозиції «УМТ+» 23 травня. А завантажив в систему сам файл з протоколом розгляду тендерних пропозицій у п’ятницю 24 травня. Якби п’ять робочих днів на оскарження стартували у цей день, то скарга мала б бути подана в АМКУ не пізніше 30 травня.

Однак, технічна можливість завантажити скаргу в систему «Прозорро» для її реєстрації в АМКУ у учасника з’являється лише після публікації не того протоколу розгляду тендерних пропозицій, що завантажується замовником у вигляді окремого файлу, а лише після того, як замовник сформує електронний «протокол розгляду тендерних пропозицій» (на скріншоті обведено червоним). Саме коли у «Прозорро» з’явиться цей «Протокол…», в особистому кабінеті учасника буде активована опція «завантажити скаргу». Раніше учасник навіть не бачить того протоколу з його відхиленням, який замовник формально вже тиждень як завантажив в систему «Прозорро».

В даному випадку, фірма «УМТ+» не мала шансу вчасно оскаржити своє відхилення, оскільки замовник активував цю можливість лише 31 травня, на наступний день після того як закінчився термін оскарження.

Нагадаємо, про цю лазівку в системі «Прозорро» «Наші гроші» вперше повідомили ще на початку 2018 року: «Злодійська лазівка в «Прозорро»: відхилення на «євроторгах» без шансу на оскарження».

У 2018 році Третя черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги вже проводила тендер на закупівлю ангіографа за 14,00 млн грн. Та ж фірма «УМТ+» оскаржувала дискримінаційні вимоги замовника, які сукупно свідчили про бажання лікарні придбати ангіограф китайської компанії «Bejing Wandong Medical Technology Co». І хоч АМКУ тоді змусив внести зміни до тендерної документації, однак фірма вже не взяла участі в торгах. І тендер розіграли фірми «Здраво» і «Сінекс», що пропонували ангіограф саме цього виробника. Допущені учасники на аукціоні не торгувались. І ці ж фірми є єдиними допущеними учасниками на нинішньому тендері, з якого «УМТ+» відхилено без права на оскарження.

Також відмітимо, що на тендері 2018 року – коли «УМТ+» не брало участі в аукціоні – лікарня опублікувала файл з протоколом розгляду і сформувала електронний протокол в один день 23 листопада.

Загалом київські фірми «Сінекс» і «Здраво» взяли участь разом у 23 тендерах. «Сінекс» записано на Олександра Василенка. Засновником «Здраво» є Валерій Лось.