Посуд з дуба, ясена і груші – таке столове приладдя з дерева виготовляє родина Віталія й Вікторії Пукасів з Черкас. Цією справою захопилися чотири роки тому і зараз у їхній оселі не б’ється жодна тарілка, розповідає Суспільне.

Миски черкасець Віталій Пукас витесує власноруч: “Це не просто шматок ясеня – тут цікава текстура, бо пішло розгалуження двох гілок і сама природа зробила нерівності. І коли з такого матеріалу зробити миску – це надзвичайно гарно”.

За першою освітою Віталій столяр, тож технологію знав, але розповів, що всеодно довелося повчитися: “Стаєш за станок і робиш. Якщо не виходить, то думаєш, чому так не вийшло, аналізуєш помилки і вдосконалюєшся”.

Згодом, окрім мисок, чоловік почав виготовляти столові прибори, ступи й вази. Чотири роки тому до такого захоплення його підштовхнула дружина. Нині ж вона – і порадник, і помічник: “Я допомагаю шліфувати посуд, мастити його маслом чи воском. Я навіть пробувала точити посуд, але це дуже важко і на це потрібен час, щоб навчитися. Але це дуже цікаво, бо під час виточування форма як з-під ножа вимальовується”.

Подружжя також виготовляє миски “з блискавкою”: “Їх випалюють за допомогою розряду струму. Особливість таких тарілок в тому, що ти ніколи не знаєш, який вийде орнамент, він щоразу унікальний”, – розповів Віталій.

Зі слів Вікторії, таким посудом з дерева користуються й самі: “Вдома у нас є салатник, супниці для кожного, столові тарілки, прибори і чашки, з яких ми п’ємо”.

Дерев’яний посуд, зі слів Вікторії, дуже зручний, і якщо за ним правильно доглядати, він може слугувати все життя:”Його не можна замочувати у воді, тому що це дерево, воно розбухне. Також не можна у мікрохвильову чи посудомийку ставити. І періодично потрібно його промащувати лляним або горіховим маслом”.

Зараз у колекції родини немає жодної однакової речі, усе – авторське й в одному “примірнику” – жартують майстри. Так проявляють фантазію й економлять на деревині: “У нас всі вироби різної форми, тому що чоловік і з маленького шматочка намагається щось зробити, бо не хоче викидати”.

Віднедавна майстри роблять і люстри. Це складніше й довше: одну таку можуть робити від одного до трьох тижнів. Проте, з їх слів, вони того варті, адже при світлі гарно розкривається текстура та колір деревини.