Моринська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини вже давно зажила на Звенигородщині слави сучасного медичного закладу. А нещодавно тут з 25 вересня по 15 жовтня проходив безкоштовний семиденний курс реабілітації у  три зміни (а це 26 осіб) учасників бойових дій АТО із Черкащини.

Ідею створити на базі амбулаторії реабілітаційний центр «Морянка» для ветеранів АТО завідувач медустанови Василь Зарубайко виношував давно. Та втілити її у життя вдалося лише завдяки конкурсу з відбору соціальних проектів Черкаської ОДА, а саме департаменту культури  та взаємозв’язків з громадськістю. Проект дофінансував  та реалізував  Благодійний фонд «Урожай-громаді» за підтримки ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи МХП. Проект підтримав і депутат обласної ради Валентин Тарасенко. На реалізацію цього проекту було  залучено  100 тисяч гривень.

blank

– Перед людьми, які звідали пекло війни, ми у великому боргу. Тому наш святий обов’язок створити всі умови для того, щоб почувалися вони тут комфортно. Пацієнтів у нас небагато, персонал кваліфікований і ми маємо можливість приділити їм максимум уваги. Обладнання у нас таке, яким не кожен районний медзаклад похвалиться. Тож вони проходять курси електрофорезу, магніто-, лазеро- та парафіно-терапій, бо майже у кожного – травми та захворювання опорно-рухового апарата. За кошти благодійників ми закупили для них зручну постільну білизну, організували чотириразове збалансоване харчування. Їм надають психологічну підтримку психологи Звенигородського РЦСССДМ Тетяна Мірошник та Звенигородського районного військового комісаріату Наталія Сокотович. А ще – різноманітні екскурсії, майстер-класи. І все це в атмосфері затишного скверу та лісу, що вкрай необхідне для відновлення здоров’я. Та вони й самі вам все розкажуть, – говорить Василь Іванович, запрошуючи мене до фізкабінету, де проходить чергову лікувальну процедуру Володимир Бондарчук із Черкас.

blank

– Після перебування в АТО важко повертатися у наш мирний світ. Тож мама, дізнавшись про цей центр, порадила: «Звернися, й тобі допоможуть». І мені дійсно допомогли. Ми спілкуємося між собою, ділимося наболілим, разом із психологом обговорюємо різні ситуації, прогулюємося лісом. Це заспокоює. А після фізпроцедур минають болі, – каже чоловік.

У кімнаті, де проводила заняття із учасниками проекту «Морянка» Тетяна Мірошник, панувала особлива, тепла атмосфера. Вольові обличчя чоловіків, які відтворювали на папері гаму власних переживань, розслаблені.

blank

– Ми запропонували їм практичні техніки відновлення психічного здоров’я, гармонізації стосунків у сім’ї. Зараз у нас групова арт-терапія, під час якої прослідковуємо, аналізуємо основні сторони їхнього життя, говоримо про сімейні цінності. А з допомогою такого живопису можна прослідкувати, в якій сфері потрібно розвивати енергію, а в якій її вже достатньо і звідти можна брати її ресурси. Також застосовували й іпотерапію – прогулянки по лісу на коневі, й глино-терапію – майстер-клас із гончарства. І от після семиденного курсу реабілітації я помічаю, що стають вони іншими людьми, ніж ті, із якими розпочинала заняття, – говорить Тетяна Мірошник.

– Заняття із психологом відволікають від буденних негараздів, розслаблюють. Адже ж ми обговорюємо відверто такі теми, на які дома говорити просто не зважилися б, ділимося досвідом. В гурті якось легше пережити те, що тебе пригнічує, – додає Володимир Федоренко зі Звенигородки.blank

– Такі реабілітаційні центри дуже потрібні, особливо у сільській місцевості. Тут чудово, тихо, спокійно. Я ніби по-новому побачив рідні Моринці, відвідав разом із хлопцями знайомі місця. Якби ті, хто пройшов війну, відразу потрапляли у такі центри, то не було скільки суїцидів, скільки випадків алкоголізму серед АТОвців, – зізнається Володимир Гніденко із Черкас, дитинство якого проминуло на Тарасовій батьківщині.

У суботу, 15 жовтня, по завершенню третьої зміни реабілітаційного центру «Морянка» до Моринської оздоровниці завітали представники ТОВ «НВФ «Урожай» та Благодійного фонду, які на згадку подарували учасникам проекту чашки. Потім на хлопців чекала захоплива екскурсія на коневі по лісі, подорож до річки Рось, селища Стеблів. Ці подарунки та фото, на яких вони  разом із завідувачем установи Василем Зарубайком та волонтеркою Оксаною Недашківською, ще довго будуть нагадувати ветеранам АТО про перебування в Моринцям.

blank

 

Як прокоментувала директор Благодійного фонду «Урожай-громаді» Тетяна Волочай, попри те, що проект «Морянка» не торкається широких верств населення і фактично не може бути доступним кожному, він від початку був покликаний зробити велику справу для невеликої групи людей.

– Цей проект особливий насамперед тим, що ті, люди, яким пощастило бути його учасниками, відчули на собі неймовірну турботу і піклування. А це надзвичайно важливо після перенесених психологічних травм. Здебільшого учасники АТО залишаються зі своїми душевними переживаннями сам на сам. Ми ж спробували відкрити для них інший світ, сповнений яскравих фарб, мелодій, відчуттів, – пояснює Тетяна Волочай.

blank

За матеріалами газети «Шевченків край»