Понад рік ПАТ “Черкасиобленерго” відстоює свої інтереси, аби вивести підприємство з кризи. Керівництво компанії разом із працівниками відвідують судові засідання і намагаються донести до суддів позицію трудового колективу – позицію Товариства.

Підписання мирових угод між ПАТ “Черкасиобленерго” та ПАТ “Азот” щодо мирного врегулювання спору по стягненню з ПАТ “Азот” заборгованості за електроенергію на користь ПАТ “Черкасиобленерго” нині є надважливим питанням для нашого Товариства. У цій боротьбі ПАТ “Черкасиобленерго” підтримують голова Черкаської обласної державної адміністрації Ткаченко Ю.О., голова Черкаської обласної ради Вельбівець О.І., депутати Черкаської обласної ради, народні депутати Петренко О.М., Яценко А.В., Вовк В.І, профспілкові організації.

Так, рішенням Черкаської обласної ради “Щодо підтримки проектів мирових угод між ПАТ “Черкасиобленерго” та ПАТ “Азот” від 20.04.2018 р. № 22-1/VII направлено звернення депутатів до в.о. Голови Фонду державного майна України Трубарова В.М.

Аналогічне звернення до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. “Щодо кризового стану на ПАТ “Черкасиобленерго” від 05.05.2018 р. за № 666/01/01-55 надіслав голова Черкаської обласної державної адміністрації Ткаченко Ю.О.

Звернення з проханням посприяти якнайшвидшому затвердженню згаданих мирових угод до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. та в.о. голови Фонду державного майна України Трубарова В.М. направив народний депутат України Петренко О.М. (депутатське звернення від 27 квітня 2018 р. № 599). На захист підприємства виступив і Центральний комітет “Укрелектропрофспілки”. Відповідне звернення “Про перегляд графіків розстрочення заборгованості перед ДП “Енергоринок” за 2015-2016 рр. та укладення мирових угод” було надіслано директору ДП “Енергоринок” Гнатюку Ю.Л. і в.о. Голови Фонду державного майна України Трубарову В.М. від 02.05.2018 № 03-03/83.

Спільно на рівні Черкаської обласної державної адміністрації, ПАТ “Азот”, народних депутатів Петренка О.М., Яценка А.В. та інших депутатів ВРУ від Черкащини більше року обговорювали дану ситуацію і, відповідно до всіх озвучених умов, вимог і побажань, надзвичайними потугами дійшли до рішення, яке влаштувало ПАТ “Азот”. А саме: погодити реструктуризацію на всю суму заборгованості, що складає 1 млрд 700 млн грн (термін сплати – 7,5 років). Тобто, 9,4 млн грн щомісячно впродовж двох років до 2020 року, надалі – 22 млн грн щомісячно, і в кінці семирічного терміну сплати – 32 млн грн щомісячно по сплаті заборгованості та стовідсоткова оплата поточного споживання електроенергії.

ПАТ “Азот” вже сплатив 9,4 млн грн за квітень 2018 року в рахунок погашення заборгованості згідно мирових угод за графіками розстрочення. При створенні проектів мирових угод був врахований фактор збереження дієздатності ПАТ “Азот”, тобто його платоспроможності. З проектами мирових угод ознайомлені представники ФДМУ та керівництво Черкаської ОДА. Дані проекти ми вбачаємо за можливе погодити в суді та затвердити ухвалами Апеляційного суду міста Києва. Лише після цього затвердження ПАТ “Черкасиобленерго” зможе планувати розмір виплат до ДП “Енергоринок”.