До п’ятдесяти маскувальних сіток щомісяця передає бійцям на Схід волонтерська група “Черкаські павучки”. Розповів Суспільному її координатор В’ячеслав Скічко. Це одна із чотирьох філій громадської організації “Наш батальйон”. Тканину на стрічки ріжуть з речей, які приносять черкасці. Основу для майбутніх сіток закуповують. Нині на це, говорить волонтер, не вистачає грошей.

Волонтерка Вікторія Завадська плете маскувальну сітку співаючи. Так, каже, веселіше: “Хожу із задоволенням на цю працю. Вже з вечора готуюся. Чогось не має, то готовим там. Одні ріжуть, другі зв’язують, хто плете, хто що може, те і робить. І всі задоволені”.

Вікторія Завадська переїхала з Луганської області у Черкаси у 2014 році. Тоді ж приєдналася до волонтерського руху. Говорить, таких, як вона, тут багато: “Я не можу бути осторонь в цей час. І рада, що прийшла сюди, в такий колектив. Ось теж з Донецька втекли, там Луганська область. Багато таких, які бажають допомогти. Не сидіти, не чекати болячок, смерті. Ви бачите контингент”.

Допомагати бійцям на Сході країни вирішила переселенка з Донецька Галина. Прізвища просить не називати. Жінка має першу групу інвалідності по зору. Каже, плести сітки навчилася швидко: “Я прийшла сюди. Дівчата мене навчили. І я оце тут працюю із задоволенням. Подивіться на їх ручечки, там бабушки, наші дівчатка, жіночки, в яких вже ручечки-крючечки, пальчики, а вони кожного дня попри всі свої хвороби, погоду, негоду, негаразди, маленькі онуки, дачі, а вони знаходять час і прийдуть сюди хоч годинку-дві обв’язково прийти попрацювати”.

Волонтерська група “Черкаські павучки” щодня працює у дві зміни. Розповідає волонтерка Ганна Чирва. Каже, що в місяць гуртом плетуть 50 сіток: “Якщо порахувати, то в день майже одна сітка, може, півтори”.

Про роботу волонтерів розповідає координатор громадської організації “Наш батальйон” В’ячеслав Скічко: “За ці п’ять років вже, навіть, складно порахувати скільки тисяч сіток, вже кілометрами квадратними можна їх вимірювати, стільки було сплетено. Напевно, наша черкаська група, вона одна з найефективніших взагалі в Україні саме по виготовленню маскувальних сіток зараз”.

Чоловік додає, що нині виникла проблема з коштами на закупівлю основи для маскувальних сіток. Каже, охочих допомогти фінансами з кожним роком меншає: “Ми просимо людей допомагати, звертаємося, шукаємо підприємців, просто звичайні люди допомагають. Але питання в чому? Якщо не буде цієї основи, ця робота зупиниться. Тому що це – основне, на що ми використовуємо кошти і на що вони потрібні. Її не можна ніде взяти в іншому місті. Ми купуємо на виробництві, на підприємстві. ЇЇ потрібно купувати відразу мішками. Не можна купити ось такий відріз. Один відріз іде на одну маскувальну сітку. Відповідно, щоб забезпечити роботу волонтерів на потрібно в місяць до десяти тисяч гривень”.

Чергову партію маскувальних сіток на потреби військових, додає В’ячеслав Скічко, волонтери відправлять на наступному тижні.