Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Валентин Гаращенко своїм рішенням від 25 квітня заборонив міській ТВК приймати рішення про звернення до центральних органів партійних організацій для відкликання депутата міськради Максима Шадловського. Про це сайту vikka.ua повідомив депутат Черкаської міськради від Блоку Петра Порошенка Микола Мирза, повідомляє “Вікка”.

“У позові депутат Шадловський не погоджується з процедурою відкликання, оскільки вважає, що його не запросили на ці збори. Але за законом це його право бути присутнім чи відсутнім і обов’язку в ініціативної групи залучати депутатів до громадських зборів немає. Як комісія може затягнути за шию депутата на ці збори, якщо той не хоче на них бути присутнім?” – дивується депутат.

blank

blank blank

При цьому, зазначає обранець, суд навіть не запросив на засідання представників ТВК.

“Для того, щоб відкликати депутата, потрібно пройти кілька етапів, і кожен етап обмежений по часу. Тому суддя ухвалює призупинення дій та рішень ТВК, “заморозивши” її роботу, щоб були пропущені терміни. Це рішення мало чітку мету – поламати виборчий процес по відкликанню депутатів. Фактично суддя надав недоторканність депутату місцевої ради. Це нонсенс”, – зазначає він.

За словами Миколи Мирзи, це рішення ухвалене не за підсудністю, адже ухвали, які стосуються рішень ТВК, повинні розглядатися в межах права про вибори депутатів місцевих рад.

“Таким чином суддя порушив конституційні права виборців, позбавивши їх права на вільне волевиявлення. Це можна трактувати як статтю Кримінального кодексу України. Тому ми – депутати міської ради, разом з народними депутатами будемо звертатися до Генерального прокурора України Юрія Луценка і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо позбавлення Валентина Гаращенка статусу судді. На прикладі цього судді ми покажемо іншим, що такі рішення, особливо коли на них впливають дружні стосунки з міським головою, суперечать закону і здоровому глузду”, – наголосив Мирза.