У десятикласників третьої школи Черкас відбувся перший урок з надання невідкладної медичної допомоги. Про це Суспільному розповів директор закладу Валерій Завіновський.

Учні вчилися, як діяти, коли людині стало погано – робити штучне дихання, накладати джгути та зупиняти кровотечу. Замість вчителів в учнів інструктори навчально-тренувального відлілу обласного центру екстренки.

За легендою, 50-річному чоловіку стало погано, йому необхідно було зробити масаж серця та штучне дихання. Після лекції учні практикувалися самостійно надавати допомогу.

Десятикласник Георгій Комарчев розповів, що не все вдалося з першого разу, але готовий практикуватися і в позаурочний час, аби в будь-який момент врятувати життя людини: “В моєму житті не було таких випадків, маю надію, що і не буде. Це доволі складно зробити правильно з першого разу. Я вважаю, що треба хоч декілька раз попрактикуватися і тоді буде набагато простіше”.

Зі слів десятикласниці Анастасії Боризни, у такі моменти найважливіше перебороти страх та зосередитися:

“Коли бачиш людину, яка уже лежить, ти починаєш панікувати, бо переживаєш за її життя, хвилюєшся, щоб не зробити щось зайве, не зламати. Урок був цікавим та пізнавальним. Якщо таке станеться, хоч я сподіваюсь, що ні, то у нас буде практика і ми будемо знати, як врятувати”.

Школярів також навчали зупиняти артеріальну кровотечу та накладати джгути. Зі слів інструктора Дмитра Нехаєнка, аби не розгубитися у подібних ситуаціях необхідно пройти щонайменше 10 практичних уроків, аби напрацювати м’язову пам’ять.

“Зазвичай я навчаю цього дорослих людей, для дітей лекції потрібно спрощувати. Їм потрібно доносити своїми словами. Якщо їм не цікаво, то вони просто не будуть запам’ятовувати. Медикам легше пояснювати, вони володіють і термінами, і ситуаціями”, – розповів він.

Валерій Завіновський зазначив, що цей урок є пілотним, його провели сьогодні в школі вперше: “Наша школа поглиблено вивчає хімію, біологію й основи медичних знань. Ці знання будуть потрібні дітям, аби розуміти процеси, які відбуваються в людському організмі. В побуті стаються різні ситуації, в яких потрібна якісна та кваліфікована допомога. Ми будемо просити спеціалістів приходити й в позаурочний час, оскільки ці знання є дуже цінними”.

З його слів, якщо дітям сподобається, то такі заняття впроваджуватимуть на постійній основі.