Невпинно збігає рік. 1 жовтня від його початку минає вже 274-та доба, а до завершення залишається усього 91. Те саме із тривалістю дня: упродовж місяця він скорочується з 11 годин 32 хвилин до 9 годин 16 хвилин. Пам’ятаймо також, що 27-го числа о 4-й ранку переведенням стрілки на годину назад ми знову перейдемо на зимовий час і посадовці обіцяють, що така “маніпуляція” буде здійснена востаннє. Орієнтир – держави Євросоюзу, де громадське голосування з цього приводу показало, що 84% населення висловилося проти зміни часу. Тож з 2021 року там кожна країна самостійно визначатиметься, переводити їй стрілки чи ні.

Десятим цей місяць став лише 1700-го року, а до цього був другим позаяк рік розпочинався у вересні. Його старі назви – листопад, хмурник, листовій. Щодо народних прикмет на погоду, то найбільше їх пов’язано зі святом Покрови 14-го числа. Зокрема такі: яка погода на Покрову, такою буде мй зима; якщо з цього дня листя з вишень не спало, зима видасться теплою; якщо в цей днень не припорошило снігом, то не буде його і в листопаді; на Покрову вітер – чекай вітряної весни. Утім, весна завжди “вітряна”… Про жовтень та чим цей місяць відомий на Черкащині розповідає краєзнавець Борис Юхно.

1 жовтня
1899 (120) – У Черкасах введено єдину нумерацію будинків.
1967 – Після капітальної реконструкції відкрито Будинок вчителя.
1970 – Відкрито кінотеатр “Зірка” на вулиці Жовтневій. Таким чином розпочато “окультурення околиць”, оскільки раніше черкаські кінотеатри споруджували або у центрі, або ж у нових жилмасивах, як то “Мир”. Першою стрічкою, яка демонструвалася у “Зірці”, була “Суворі кілометри”.
1971 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Торік в обласний центр прийшло трипрограмне радіомовлення. Нині в місті вже введені потужності на 15 тисяч динаміків, які можуть транслювати три програми. Черкаські радисти ведуть підготовчі роботи з розширення зони трансляції багатопрограмного мовлення. До кінця року передбачено ввести в дію потужності ще на 10 тисяч радіоточок. Насамперед намічено радіофікувати новий мікрорайон, який виростає поблизу консервного комбінату”.
1977 – Введено в дію Черкаський авторемонтний завод (ЧАРЗ).
2010 – Розпочато реконструкцію Палацу одружень.

2 жовтня
1989 (30) – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “28 вересня близько десятої години вечора майже 100 юнаків із району річкового порту поїхали “з’ясовувати стосунки” з однолітками мікрорайону “Перемога”. Як вагомі “аргументи”, вони прихопили із собою палиці, арматуру, ланцюги. В мікрорайоні почали чіплятися до людей, провокуючи бійки. Коли сигнали про це надійшли до міліції, автомашини ППС вирушили на нештатну ситуацію і масову бійку вдалося попередити. Всього було затримано і доставлено в Соснівський райвідділ 49 підлітків. Характерно, що третина затриманих – комсомольці”.

3 жовтня
1967 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Відразу за Дахнівкою, на мальовничій галявині, оточеній сосновим лісом, незабаром зашумить обласний ярмарок. А поки-що тут будуються під’їздні шляхи, встановлюються опори для електроосвітлення, споруджуються павільйони. Територія ярмарку буде розбита на зони: облспоживспілки, промторгу, харчоторгу, тресту їдалень і ресторанів, розваг. Найближчі райони матимуть свої окремі павільйони. Під час ярмарку сюди курсуватимуть автобуси”.
2014 (5) – Біля адмінбудівлі Водоканалу відкрито сквер “Водограй” із пішохідним фонтаном.

5 жовтня
1957 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Села Адамівка, Кожарки, Рацеве і Калантаїв, Чигиринського району, в зв’язку з будівництвом Кременчуцької ГЕС, повинні бути переселені на нове місце.
Будівництво нового села йде повним ходом. Вже збудовано 350 хат колгоспників, 200 сараїв, споруджуються дитячі ясла, які будуть готові до 40-річчя Жовтня, закінчується риття траншеї для водопроводу, посиленими темпами йде будівництво водонапірної башти, зроблено фундамент під приміщення школи-десятирічки і квартири вчителів”.
1959 (60) – Розпочато наповнення чаші Кременчуцького водосховища, яке тривало до 15 червня 1961 року. Під водою зникли 212 населених пункти, старе черкаське побережжя разом із Митницею і Подолом.
1987 – Протиберкульозний санаторій “Першотравневий” у Соснівці перепрофільовано на дитячий оздоровчий заклад “Сосновий бір”.

6 жовтня
1957 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “За генеральним планом реконструкції Черкас передбачено, разом з великим розгортанням житлового будівництва, створенняс архітектурно оформлених площ, зелених масивів, бульварів і скверів. Прикрасою міста буде театр на 850 місць в районі Комсомольського парку з красивим каскадним спуском до набережної Дніпра. Почалося спорудження широкоекранного кінотеатру, проектується будівництво нових шкіл, Будинків культури. Значно розшириться вокзал станції Черкаси, де буде павільйон для пасажирів приміського сполучення, розкинеться велика асфальтована площа. Вулиці міста одягнуться в асфальт, встановиться тролейбусне сполучення”.
1995 – Постановою Кабміну на базі Черкаського педінституту створено Державний університет імені Богдана Хмельницького.

7 жовтня
1957 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “З кожним роком розширюється водопровідна сітка обласного центру. Лише в цьому році довжина її збільшилася на 7,6 кілометра. Зараз у місті функціонує 246 водорозбірних колонок, в тому числі 11 – в районі переселення.
Цінний вклад у справу поліпшення водопостачання міста вносять раціоналізатори. Нещодавно слюсар т. Петько сконструював водорозбірну колонку, яка встановлюється без колодязя. Вона зручна в експлуатації, відповідає санітарним вимогам, не потребує цегли для спорудження колодязя. Встановлення таких колонок на 50 процентів скорочує грошові затрати і дає щорічну економію близько 10 тисяч карбованців. Вже виготовлено і встановлено дві таких колонки”.

8 жовтня
1987 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Кооперативні кафе. Ще якийсь рік тому ми про них й гадки не мали. Тепер новина прийшла до Черкас. У нашому обласному центрі почало діяти кооперативне кафе “Райдуга”.
Кооперативу виділили в оренду старий павільйон по вулиці Шевченка, 5. Колись на цьому місці містилася сумної пам’яті “Шашлична”, яка приваблювала здебільшого випивак. Тепер “Райдугу” вирізняє спокій і затишок, приємний інтер’єр. У кафе два зали – обідній та для відпочинку і танців.
Що ж пропонує кафе своїм відвідувачам? Ми виписали меню одного з днів: на сніданок – омлет, курячий бульйон з грінками, сендвічі з сосисками, кофе, молоко з медом; на обід – суп з галушками, смажені сосиски, оладки, млинці з сиром і медом. Увечері вам запропонують сендвічі і бутерброди, курчата “табака”, морозиво та коктейлі. А ще кофе шести видів, у тому числі по-східному, “Африка” і “Мокко”. Ціни – за прейскурантом першої націночної категорії. Скакжімо, порція млинців з сиром коштує 48 копійок, з медом – 30, омлет – 25, сендвічі з сосисками – 50 копійок. Сніданок обійдеться в межах одного карбованця, обід в півтора – два карбованці.
“Райдуга” – це відеокафе. Вас чекають відеопрограми, які можна дивитися з чашечкою кави у зручному кріслі”.

9 жовтня
1907 – Механіку Івану Гроссе надано дозвіл на відкриття чавуноливарного заводу з механічними майстернями. Це – відправна точка знаменитого черкаського “Машбуду”.
1989 (30) – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “У Чернівцях підбито підсумки І Фестивалю “Червона рута”. Серед переможців – наш земляк Андрій Миколайчук. Ніхто не міг передбачити, що музичний керівник з уманського дитсадка, чоловік, який не має жодного стосунку до світу професійної естради, раптом за один день стане кумиром фестивалю. При словах ведучих “виступає Андрій Миколайчук”, 15-тисячний стадіон підхоплювався як одна людина. А після першого куплету “Підпільника Кіндрата”, а потім “Піду втоплюся”, слухачі здіймали несамовиту хвилю підтримки – аплодували, співали разом із Андрієм”.
2011 – Крупна залізнична аварія біля Білозір’я. З рейок зійшов двосекційний тепловоз та шість вагонів.

10 жовтня
1972 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Як і по всій країні, з 9 по 15 жовтня у Черкасах проводиться традиційний “Тиждень листа”. Це своєрідний огляд роботи підприємств зв’язку, який має сприяти поліпшенню обслужування населення. За останні роки значно вдосконалено поштовий зв’язок в місті. Нині 115 листонош щодня доставляють черкасцям 108 тисяч газет і журналів, 47 тисяч листів і бандеролей, понад дві тисячі пенсій і грошових переказів”.
“Черкаський переробний цех обласного управління “Вторчормет” відправив на експорт партію металевого лому. Її призначено для Італії. Заготівельники Черкас систематично експортують металолом. З початку року його відправлено понад 3500 тонн. Серед адресатів – Польща, Чехословаччина, Франція”.
“На 100 тисяч карбованців продукції Черкаської трикотажної фабрики пропонує в ці дні покупцям магазин “Юність”. Тут проводиться виставка-продаж черкаського трикотажу. В магазині постійно бувають представники фабрики, які приходять почути думку покупців. Підсумки потім спільно обговорюють працівники торгівлі і виробничники, щоб врахувати їх у практичній роботі. Нині на фабриці готують 50 нових моделей трикотажу, які запропонують торгівлі у 1973 році”.
2010 – На Центральному стадіоні у присутності майже 11 тисяч глядачів футбольна молодіжна збірна України поступилася одноліткам з Німеччини 0:3. Вже невдовзі чимало хлопців з “Бундестім”, які грали у Черкасах, поповнили лави національної збірної ФРН.
2011 – “Тролейбусна революція” у Черкасах. Згідно рішення міськради, правом безкоштовного проїзду пільговики могли скористатися лише у шести тролейбусах, а чекати такий треба було від 75 до 130 хвилин. 20 жовтня пенсіонери, аби відстояти свої права, “пішли на штурм” приміщеня облради, де проходила чергова сесія міськради.
2012 – Біля заводу “Фотоприлад” відкрито пам’ятник-погруддя першому директору підприємства Олексію Курбанову, який очолював завод два десятиліття.

11 жовтня
1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Починається реконструкція стадіону імені Ленінського комсомолу у Черкасах. Тепер він стане зручнішим для спортсменів і глядачів, набере більш сучасних форм. Припинила своє існування східна трибуна, яку вже знесено. На її місці виросте триповерхова будівля з бетону і скла. В цьому красивому павільйоні розмістяться гардероб, кімнати відпочинку, душові, буфет. Наступного року розпочнеться реконструкція західної трибуни, яка навпроти”.
2011 – Уночі біля мерії вивісили прапор зі свастикою.

12 жовтня
1978 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Планами архітекторів одну з центральних вулиць обласного центру, яка носить ім’я Героя Радянського Союзу Федора Лазарєва, передбачено продовжити у бік Дніпра, з’єднати з вулицею Свердлова. На цьому місці підніметься Будинок радіо.
Зараз тут підготовлено площадку під новобудову. Це буде красива і зручна будівля. У ній запроектовано кілька студійних приміщень. Їх розміри дозволять запрошувати сюди для виступів і записів на плівку великих творчих колективів. Технічні служби Будинку радіо устаткують сучасним обладнанням, виготовленим підприємствами Угорщини”.
1995 – У Південно-Західному районі відкрито Палац молоді. Наприкінці радянських часів ця будівля мала стати кінотеатром “Кобзар”.

13 жовтня
1961 – Офіційно відкрито Черкаський планетарій. Два місяці тривала підготовка лекторів та уладнання технічних і організаційних питань. Перші відвідувачі завітали сюди 15 грудня.

14 жовтня
1976 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “На березі Дніпра, недалеко від Пагорба Слави, став у відбій земснаряд. Йде намивання грунту під майбутній сквер-розарій, який обладнають у Черкасах. З дна водосховища сюди намиють тисячі кубометрів піску. Потім на нього ляже товстий шар завезеного родючого грунту. Сквер стане ніби продовженням меморіального комплексу. З весни до глибокої осені у ньому полум’янітимуть троянди – в пам’ять про героїв, які полягли в боях за визволення рідної землі. Одночасно розгорнуться роботи з благоустрою спуску до Дніпра”.

15 жовтня
1864 (155) – У місті відкрито першу банківську установу, “Громадський банк”.
1930 – За рішенням Народного комісаріату УРСР у місті відкрито фельдшерсько – акушерський технікум, далі – медучилище, медколедж, медакадемія. На 2010 рік, коли відзначали 80-річчя закладу, у ньому було підготовлено 30 тисяч спеціалістів.
1973 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “У Черкасах почалося велике переселення книг. По вулиці Свердлова здано в експлуатацію новий будинок обласної бібліотеки імені Володимира Маяковського. Палац книги збудували майстри БМУ №1 “Черкасжитлобуду” разом із субпідрядними організаціями. Праця будівельників дістала відмінну оцінку.Тут передбачено найкращі умови для читачів. Є два великих і світлих читальних зали. Книгосховище розраховане на 500 тисяч томів. Звідси книги подаватимуться ліфтом. Працівники бібліотеки починають освоювати нове приміщення. Попереду – його відкриття. А в приміщення по вулиці Ільїна, яке досі належало бібліотеці імені Володимира Маяковського, переїздить обласна дитяча бібліотека”.
1979 (40) – У форматі тривалого літературно-мистецького свята “Поетичний Жовтень”, присвяченому “325-й річниці воз’єднання України з Росією”, у Комсомольському парку (Сквер імені Богдана Хмельницького) відкрито пам’ятний знак роботи Данила Нарбута: камінь з портретом гетьмана і відповідним текстом.

16 жовтня
1911 – Політ авіатора О.Кузьминського на апараті “Блеріо”. Яскраве “авіашоу” розпочалося біля Народного дому на теперішній вулиці Благовісній су районі Центрального ринку.
1963 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Черкаси, Соснівка, “Україна”. Ця адреса відома у різних куточках країни. Адже звідусіль приїздять гості в нашу “Україну” – будинок відпочинку, який встиг стати популярним за останні роки. Ось і цього року тут вже побували понад 2000 відпочиваючих. Серед них були машинобудівники Мінська, рибалки Мурманська, наукові працівники з Уралу. В кінці жовтня чекають приїзду сюдти групи шахтарів Донбасу.
І звичайно, багато у будинку відпочинку буває трудящих Черкащини та сусідніх областей. Зараз, наприклад, відпочивають 150 трудівників колгоспів і працівників споживчої кооперації. Рік у рік кращає і впорядковується наш будинок відпочинку. Незабаром в ньому буде відкрито зимовий клуб”.

17 жовтня
1989 (30) – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Загадковий літаючий об’єкт з’явився над Хвилівкою Золотоніського району у вівторок, 17 жовтня. Першим його помітив Василь Іванович Хвиль, слідчий районного відділу внутрішніх справ, який повертався з роботи. Його увагу привернула невелика за розміром куля, що повільно рухалася небом по прямій лінії, потім зупинилася і знову прямо курсувала у бік лісу. Прийшовши додому, Василь Іванович покликав дружину і сусідів, і вони разом спостерігали, як об’єкт рухався небом, а потім надовго завис над лісом десь між Кединою Горою і Чапаєвкою. Як з’ясувалося, того вечора НЛО того вечора бачили не лише Хвилі з сусідами, а щонайменше ще п’ятеро осіб з різних куточків села. Всі підкреслюють характерну деталь: урізнобіч від об’єкта йшло сильне свічення”.
2013 – Розпочато повну реконструкція фастфуду “МакДональдс”, яку було завершено перед Новим роком.

18 жовтня
1973 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Почалися заняття у новому черкаському навчальному закладі – пожежно-технічному училищі. На перший курс сюди приїхали юнаки з України, Липецької і Бєлгородської областей Російської Федерації. Навчальна програма розрахована на три роки. Випускникам присвоюватиметься звання техніків-лейтенантів протипожежної служби. Курсанти вивчають численні предмети, зокрема вищу математику, електротехніку й електроніку, пожежну тактику. Діятиме своя автошкола, в якій курсанти оволодіватимуть технікою водіння машин і мотоциклів”.

19 жовтня
2013 – Від готелю “Росава” варварськи “прибрано” скульптури Івана Фізера “Вареник” та “Берегиня”.

20 жовтня
1966 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Тісним, багато в чому незручним було старе приміщення медичного училища, що у нашому обласному центрі. Не було хороших умов, щоб як слід розгорнути лабораторну і гурткову роботу. Розширювати площу старої будівлі не видавалося доцільним, вона ледве трималася. Постало питання спорудження нового корпусу. Буквально на очах підіймалися угору його стіни, а вже сьогодні вихованці середнього медично-освітнього закладу святкують своє новосілля. Чудове чотириповерхове приміщення – до їхніх послуг. Просторі кабінети, лабораторії вже заповнили учні”.
2015 – Чергове, вже третє від початку місяця, тотальне задимлення Черкас. Основна версія смогу – закриті пожежі на ірдинських торфяниках.

22 жовтня
1967 – У Дахнівці відкрилося грандіозне торжище: перший Дахнівський ярмарок, який тривав цілий тиждень.
Кореспондентові “Черкаської правди” Борисові Фрумгарцу тоді реально пощастило: він став хронікером події “від” і “до”, а газетяр у ті часи – не дядько з макухою. Тож дещо з його статті “На ярмарку біля Черкас”, опублікованої вже коли вози рушили додому.
“…Шумить, гуде, вирує ярмарок за Дахнівкою, безкінечне людське море. І чого тільки нема тут! На прилавках все, що виробляє наша промисловість. Телевізори й радіоприймачі, холодильники і пральні машини, пальта і костюми, меблі і велосипеди, гончарні і майолікові вироби, шерстяні кофти і світери, чоботи і черевики, хустки і капелюхи, рукавички і валянки… Торговельні організації пропонували покупцям різних промислових товарів більш ніж на три мільйони карбованців. Вибирай, купуй! І не тільки у павільйонах державної торгівлі, а у 15 райспоживспілках, у 65 автолавках”.
Ще є про “щасливців, які придбали легкові автомобілі “Запорожець”, про рибальську юшку, шашлики і баштан… Ні, треба таки ще одну цитату від очевидця. Смачно ж написано, трясця тому ярмарку!
“Шашлики і вареники зі сметаною, добрий український борщ і гарячі млинці, рибальська юшка і десятки сортів ковбас, чебуреки і галушки… Ну як не зайти до корчми, де грає музика, чи як обминути курінь, біля якого рибальські сіті і перекинутий човен. Тут поруч у великих казанах готують запашну рибальську юшку з пшоняною кашею. За один день її продано понад три тисячі порцій…”
Слід сказати, що сполучення з ярмарковою Дахнівкою забезпечили досконале. За тимчасовим маршрутом з Черкас туди ходили 22 автобуси: 5 – з вокзалу та 17 від Будинку зв’язку. Маємо ще статистику господарських підсумків в сотнях тонн городини й фруктів, тисячах одиниць поголів’я, мільйонах карбованців та таке інше, але зараз то не так так важливо. Залишається хіба згадати, знаменитий колись Дахнівський ярмарок став історією рівно 30 років тому, 1989-го…

23 жовтня
2006 – Черкащанка Ірина Краснянська стала чемпіонкою світу зі спортивної гімнастики.
2013 – Велика пожежа на Черкаській ТЕЦ.

24 жовтня
2003 – Патріарх Філарет і єпископ Іоан освятили капличку Св. Кирила і Мефодія біля головного корпусу ЧНУ.

25 жовтня
1972 – Засновано місцеву письменницьку організацію, далі – обласна організація Національної Спілки письменників України.
1989 (30) – Відкрито готель “Дніпро”.
2015 – Перший тур виборів міського голови. До другого туру, призначеного на 15 листопада, вийшли Сергій Одарич і Анатолій Бондаренко.
2015 – 19-річна студентка Східноєвропейського університету Анна Соколова перемогла у конкурсі “СтудМіс Україна – 2015”.

27 жовтня
1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Центр Черкас прикрасила нова споруда зі скла і бетону. Це нове приміщення обласної філармонії, збудоване за проектом черкаських архітекторів Сергія Фурсенка і Леоніда Кондратського колективом БМУ-1 тресту “Черкасжитлобуд”. Сотні черкасців зібралися вчора на відкритті цього культурного закладу. Під бурхливі оплески присутніх заступник голови облвиконкому товариш Якунін перерізав червону стрічку. Представники громадськості міста наповнили світлий просторий вестибюль філармонії. Гості оглянули просторе фойє, реконструйований кіноконцертний зал на 1100 місць та інші приміщення”.
1998 – У Черкасах відкрито “МакДональдс”. Наше місто стало першим в Україні немільйонником, куди прийшла ця всесвітня експрес-їдальня.

28 жовтня
1967 – Над залізничною колією відкрито новий міст на Соснівку.
1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Все більшу популярність серед споживачів завойовує продукція нашого консервного комбінату. Черкаські консерви споживають золотошукачі Крайньої Півночі, шахтарі Донбасу, трудящі Києва, Харкова, багатьох інших міст. Цими днями консервники відвантажили “український салат” в Австралію. Готується до відправлення партія консервів для дитячого харчування дітям Острова Свободи – Куби”.

29 жовтня
1903 – Педагогічна рада ухвалює проект жіночої гімназії Вл. Городецького (Палац піонерів, СШ №4, ЦДЮТ).
1978 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Жителі обласного центру вже давно дивляться дві телевізійні програми – Центральне і Українське телебачення. А тепер черкасців чекає приємний сюрприз: у місто прийшла ще одна програма Центрального телебачення. Її основу становлять музичні, розважальні і спортивні передачі. Щодня показують телевізійні і художні фільми.
Зараз програма передається по вечорах, а в неділю – цілий день. Планується, що з нового року передачі вестимуться протягом дня увесь тиждень.
Читачів, безперечно, цікавить, як забезпечити прийом передач нової програми. Для цього слід, залежно від марки телевізора, встановити пристрій, який перетворює сигнал з дециметрового в метровий діапазон. Але в продаж вже надходять телевізори, оснащені такими пристроями.
Обов’язковою умовою є користування антенами спеціальної конструкції. Зокрема, в багатоквартирних будинках слід встановити колективні антени з перетворювачами.
До основної кількості телевізорів, які працюють від індивідуальних антен, потрібно додати приставки-селектори дециметрових діапазонів СКД-1 або ПСКД-5. Вид приставки залежить від марки телевізора. У черкаських магазинах продаються приставки СКД-1. Через торгівлю замовлено на нинішній рік 1000 антен індивідуального користування ПСКД-5. Гірше з колективними антенами, яких поки що немає”.

30 жовтня
1955 – На вулиці Урицького розпочато будівництво СШ №17. “Старший” корпус було уведено в експлуатацію за два роки, 1 вересня 1957-го.
1989 (30) – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Є 300-тисячний житель Черкас! Його ім’я – Сергійко і він з’явився на світ в молодій родині Чепких. В їхній сім’ї це друга дитина, доньці Мар’янці три з половиною роки. Мама новонародженого ювіляра працює вихователькою у дитсадку №69, батько – у місцевому автопідприємстві. Сюрпризом для сім’ї счтало вручення Черкаським міськвиконкомом ключів від трикімнатної квартири, в яку сім’я переїде з гуртожитку”.
1995 – На площі “Дружби народів” відкрито пам’ятник Богданові Хмельницькому.

31 жовтня
1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Зі зростанням технічних служб зв’язківцям стає тісно у приміщенні Будинку зв’язку. Тепер будівельники взялися за підготовку фундаменту прибудови до цього корпусу, яка простягнеться по вулиці Шевченка. Тут розмістяться велика телефонна станція міжміського зв’язку і нова АТС на 10 тисяч номерів. Частина приміщення буде зайнята під адміністративні служби”.