У Черкасах гримнув гучний інформаційний скандал. На адресу адміністраторів черкаських груп у “Фейсбуці” надійшли листи від буцімто журналістки Сніжани Калюжної з газети “Нова Доба”, у яких просять дізнатися ціну за розміщення рекламних матеріалів чинного депутата Геннадія Бобова та нерозміщення негативних коментарів та матеріалів “проти”.

Пост Олександра Поліщука зі “скріном” переписки вже викликав бурхливу реакцію серед громадськості та журналістської спільноти.

“В самому факті прохання розміщення постів на правах реклами нічого поганого не бачу – це механізм донесення інформації. А от в проханні цензурувати інформацію і коментарі – це дно”, – зазначає журналіст Олександр Безпрозванний.

“Ганебна ситуація… Офіційна публічна позиція редакції дуже бажана”, – зазначає Галина Добровольська, що працює на радіо “На хвилі Корсуня”.

blank

А от в газеті “Нова Доба” узагалі заперечують сам факт того, що Сніжана Калюжна є їхнім працівником. Хоча на світлинах святкування Дня журналіста цього року (6 червня) дівчина присутня, та підписана як член колективу. Може, її “звільнили” заднім числом, або вона пішла працювати у виборчий штаб, хтозна.

blank

Головний редактор видання Тетяна Очеретяна реагує на ситуацію так:

“Учора сталася вкрай прикра ситуація, що примусила мене написати цю офіційну заяву.

1. Вчора з повідомлення у «Фейсбуці» Олександра Поліщука я дізналася, що з особистої сторінки нашої колишньої колежанки Сніжани Калюжної у різні групи та спільноти були розіслані пропозиції щодо піару Г.Б. Бобова, де прямим текстом говорилося і прізвище, і ймовірні напрямки співпраці.

2. Сніжана Калюжна з 7 червня 2019 року (№ 03-К від 07.06.2019 р.) не працює у нашому штаті. Звільнена за згодою сторін. Про це я повідомила О.Поліщука. (Хоча буду відвертою, мені шкода було втрачати такого працівника. Всім, хто працював зі Сніжаною у будь-якій редакції, відома її професійність, відповідальність, творча й креативна натура).

3. Сніжана Калюжна у телефонній розмові завірила мене, що її сторінка «зламана». Я вірю цій людині, бо маю з нею і досвід спільної роботи, і хороші людські стосунки.

4. Кому це було потрібно? Дуже швидко на «Фейсбуці» розгорталися вчора події, але найактивнішим у коментарях та постах, як на мій погляд, був Собченко Олег, який давно, досить активно та агресивно веде свою діяльність лише в одному напрямку – паплюження імені нашого засновника і нашого видання, зокрема.

5. Ми маємо вільну редакційну політику, є інформаційним партнером безлічі обласних проектів, відкритим медіа-майданчиком для висвітлення проблем та досягнень у будь-якому напрямку. Працюємо чітко в межах закону, є толерантними і виваженими у висвітленні конфліктних чи гострих питань.

6. Вважаю цей випадок − занадто прямолінійною і зовсім нерозумною провокацією, у якій, напевно, зацікавлені конкуренти безпосередньо нашого засновника. Це відверта і цинічна підстава нашого видання, моєї колежанки, хоч і колишньої.

7. Зважаючи на емоційний допис у Фейсбук-сторінці Олега Собченка із закликом прийти і запитати у мене про діяльність редакції, прошу також правоохоронні структури відреагувати і бути присутніми сьогодні у нашій редакції на зазначену Собченком 11.00. Вбачаю у його словах, закликах та образах намагання вплинути на мене, як журналіста, з метою перешкоджання виконанню моїх службових обов’язків. Ймовірно, що його дії та поведінка під час анонсованого та організованого ним візиту до редакції нестимуть такий же характер.”

Сама ж Сніжана Калюжна пише, що її сторінку “зламали” невідомі.

blank

Проте, як би не було насправді, а скандалу вже не уникнути. Тим більш, що Геннадій Бобов є офіційним співвласником газети “Нова Доба”.

Абсурдність ситуації, за якої “рекламодавець” сам із собою нібито домовляється, нікого не напружує?” – пише ветеран черкаської журналістики Тетяна Дончева.

Наразі громадськість чекає на коментар очільника спілки журналістів, а також колишнього головного редактора “Нової Доби” Сергія Томіленка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство черкаського майданівця Сергієнка – друга “справа Гонгадзе”?

Утім, варто зауважити, що “Нова Доба” на виборах не рідко поводилась надзвичайно вибірково, адже часто, попри пряму законодавчу заборону та наявність підписаних угод із кандидатами, не брала до друку гострі передвиборні матеріали конкурентів Геннадія Бобова чи його політичних опонентів. Зокрема зауважувала, що “їм треба погодити ці матеріали із політтехнологами” в Києві. Звісно, після кількох днів очікування – їх там “не погоджували”. Більше про це сьогодні можуть розказати кандидати в народні депутати від Об’єднаної опозиції на парламентських виборах у 2012 році, коли сам Бобов у обласній раді входив до фракції Партії регіонів Віктора Януковича.

Зрештою, і закид редакторки видання, що “зламувати сторінку журналістки вигідно активісту Олегу Собченку”, виглядають не надто коректними, адже Олег – майданівець, ветеран АТО, відомий в області борець за справедливе розслідування вбивства його соратника і нашого колеги із Корсуня, журналіста Василя Сергієнка, а вбивство це, як підозрює громадськість, “вигідне було”, імовірно, згадуваному нардепу Геннадію Бобову, – засновнику і основному фінансовому спонсору “Нової Доби”.

Нагдаємо, Сергієнка вбили 4 квітня 2014 року, нібито за те, що він підготував серйозне розслідування діяльності Бобова, його земельних оборудок в межах округу. На лаві підсудних нині перебуває п’ятеро підозрюваних у злочині та його організації, проте суди затягуються. До слова, в цьому звинувачують також відомого нардепа, адже низка журналістських розслідувань раз-у-раз виходять на його прізвище.

Тож у даному скандалі сам Бобов чи його штаб мали б підтверджувати або спростовувати інформацію, а не прикриватись «поневоленими» журналістами…

Варвара Горова