Задля уникнення аварійних відключень електромережі ПАТ «Черкасиобленерго» просить споживачів належним чином утримувати зелені насадження та здійснювати обрізку дерев, які розташовані в охоронних зонах повітряних ліній.

Служба охорони праці ПАТ «Черкасиобленерго» наголошує, що контакт зелених насаджень з електричними дротами може призвести до нещасних випадків. Під час поривів вітру наближені до дротів повітряних ліній електропередачі гілки дерев створюють небезпеку для людей, які знаходяться поруч.

За статистикою, причиною третини всіх обривів повітряних ліній електропередач є неналежне утримання зелених насаджень у охоронних зонах повітряних ліній. При падінні дерев, гілок, обриваються дроти, ламаються опори, створюється небезпека для оточуючих.

Бригади ПАТ «Черкасиобленерго» постійно здійснюють розчистку ліній електропередач у охоронних зонах повітряних ліній електропередачі.

Хто повинен утримувати зелені насадження

Варто нагадати, що відповідно до чинного законодавства, а саме: ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.4 «Правил охорони електричних мереж», утримання зелених насаджень, в тому числі і в охоронних зонах повітряних ліній, повинні здійснювати власники зелених насаджень. Відповідно до «Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України» відповідальність за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними покладається:

– на підрозділи органів місцевого самоврядування;
– на підприємства (на території яких знаходиться насадження);
– власників присадибних та прилеглих ділянок.

Також Згідно пункту 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10 квітня 2006 року № 105 на виконання Закону України «Про благоустрій населених пунктів», відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є їх власники та землекористувачі.

Охоронні зони повітряних ліній та їх межі

Відповідно до діючих «Правил охорони електричних мереж», затверджених Кабінетом Міністрів України 4 березня 1997 року № 209, встановлено охоронні зони повітряних ліній електропередач уздовж лінії, у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмеженого вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів на відстань для повітряних ліній напругою: до 1 кВ – 2 метри, 6-10 кВ – 10 метрів, 35 кВ – 15 метрів, 150 кВ – 25 метрів.

Також додаємо, що в охоронних зонах забороняється: будувати житлові, громадські та дачні будинки; влаштовувати звалища; складати добрива, корми, солому, дрова, інші матеріали; розпалювати вогнища; накидати на лінії сторонні предмети; підніматися на опори; саджати дерева та інші багаторічні насадження; влаштовувати майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту тощо.

При виявлені обірваних проводів, повалених дерев або гілок на лінії електропередачі тощо необхідно терміново повідомляти про небезпеку ПАТ «Черкасиобленерго» за цілодобовими багатоканальними номерами кол-центру (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48 або номером диспетчерської служби району електричних мереж, чи управління ДСНС за номером 101, або місцеві органи влади.

Згідно підпункту 15 пункту 5.5.5 розділу 5 Правил роздрібного ринку електричної енергії визначено, що «Споживач електричної енергії зобов’язаний не перешкоджати обрізанню гілок дерев, які ростуть на території, що належить споживачу, для забезпечення відстані не менше 1 метра від проводів повітряної лінії електромережі напругою 0,4 кВ та на відстані 2 м для електричних ліній напругою 10 кВ».

Як провести обрізку дерев самостійно

Якщо власники земельної ділянки, на якій знаходяться зелені насадження, хочуть провести обрізку самостійно, необхідно написати заяву в відокремлений структурний підрозділ чи філію ПАТ «Черкасиобленерго» за місцем проживання на знеструмлення лінії. Після узгодження для проведення робіт з обрізки дерев, енергетики знеструмлюють повітряну лінію.

Уточнити інформацію щодо графіків вимкнень можна у філіях, в кол-центрі компанії та у представників органів місцевої влади за місцем проживання. Окрім того, споживачам, номер телефону яких прив’язаний до облікового запису і є в базі даних ПАТ «Черкасиобленерго», до планових вимкнень приходить СМС-повідомлення з датою та часом вимкнень за їхньою адресою.

Отже, організовувати й контролювати роботи з належного утримання дерев (і не лише тих, які висаджені в охоронних зонах ліній електропередачі) мають їх власники. Енергетики виконують заявки власників зелених насаджень на відключення ліній на період робіт, видають приписи щодо неналежного утримання зелених насаджень в охоронних зонах повітряних ліній і відключають споживачів, які ці приписи не виконують. Така процедура регламентована вищевказаними «Правилами охорони електричних мереж» (пункт 23).

Закликаємо споживачів бути свідомими та обережними. А також утримувати належним чином зелені насадження, власниками яких вони являються. Це забезпечить якісний та надійний розподіл електроенергії, дозволить уникнути аварійних відключень ліній електропередач та сприятиме безпеці самих жителів домоволодінь, де ростуть зелені насадження.