Чи обґрунтовано підняли ціни на проїзд у приміських маршрутках Черкас має перевірити Антимонопольний комітет. Відповідний лист туди направить Черкаська райдержадміністрація, про це Суспільному розповів начальник управління житлово-комунального господарства Петро Данилішин.

Із 1 січня, на приміських маршрутах оплата за проїзд по Черкасах зросла на 2 гривні, а за містом – на 5.

З Геронимівки до Черкас 10 кілометрів, розповів місцевий житель Юрій Борса. Чоловік щодня їздить маршруткою на роботу, тож тарифні зміни встиг відчути:

“По гаманцю звісно ударить, тому що було 24, а зараз 30 щоденно. В місяць це 1 000 гривень, якщо брати, все. Я думаю, що підняли ціни необґрунтовано зовсім. Роботи немає, зарплати звісно менші через карантин, і всеі ціни піднялися”.

Читайте також: Жителі черкаського мікрорайону “Поляна” просять освітлити зупинку та пустити міський транспорт
Із нового року ціни на комуналку, продукти та інше “повзуть вгору”, тож здорожчання проїзду – очікуване, зауважила місцева жителька Наталія Шастін:

“Ми із розумінням ставимося, їздити все одно треба”.

Буде платити більше, бо іншого виходу не має місцева жителька Катерина Ткач. Головне, аби транспорт “ходив” згідно із графіком, а усім пасажирам вистачало місць, особливо в “години пік”.

“Я не можу в село поїхати, тому що по місту забиті місця, через карантин посадочних місць менше. Можна годину й сорок хвилин стояти і так і не доїхати, тоді лишається брати таксі й платити 250 гривень.”

За кермом маршрутного таксі № 115 зі сполученням “Геронимівка – Червона Слобода” Олександр Медвиденко. Чоловік розповіві, що для подорожчання проїзду були підстави: “Здорожчання відбулося із-за того, що подорожчало топливо, запчастини, піднялася мінімальна зарплата, подоходний налог підвищився”.

До того ж через карантин пасажирів поменшало, тому щоберуть лише по сидячих місцях.

Нині у Черкаському районі працюють дев’ять перевізників. Про підвищення цін адміністрацію повідомили 26 грудня. У зверненнях, каже керівник управління житлово-комунального господарства установи Петро Данилішин, підприємці посилаються на зміни до постанови Кабміну “Про регулювання цін”.

“Якщо змінюються мінімальна зарплата, піднімається ціна на паливно-мастильні матеріали , там і запчастини здорожчали, то вони мають право відповідно підіймати тарифи”,– розповів Петро Данилішин.

Регулювати вартість проїзду в управлінні не можуть. Але планують звернутися до Антимонопольного комітету аби перевірили обґрунтованість тарифу: “Щоб людям роз’яснити, щоб не було у нас бунтів, перекриття дорогі і всього іншого ми звернулися до Антимонопольного комітету. Бо проблем скільки виникає, то треба з’ясувати це питання, щоб ми знали, хто правий, а хто ні,”зауважив керівник управління.

А поки вартість проїзду залишиться такою, яку встановили перевізники.