Лідер українського гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, який родом із Черкас, розкритикував рішення Держкіно скасувати державне фінансування створення фільму про Лесю Українку. Про це повідомляє «Прочерк».

«Я не держслужбовець, я не знаю, як Держкіно розподіляє кошти, але це кричуща штука», – сказав Хливнюк на пресконференції в Луцьку, де відбувся концерт гурту «Бумбокс» на підтримку нового альбому «Таємний код: Рубікон».

В альбомі є пісня на слова Лесі Українки «Плющ». За словами Хливнюка, уже після того, як пісня була написана, її планували взяти як титрову до художнього фільму про Лесю Українку. Фільм планували приурочити до 150-річчя з дня народження Лесі Українки, яке буде у 2021 році. Українсько-грузинська картина «Леся» грузинської режисерки Нани Джанелидзе мала стати найдорожчим проєктом пітчингу. Держкіно планувало виділити на фільм 50 мільйонів гривень.

Але Рада з державної підтримки кінематографії задовольнила вимогу міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського і скоротила список переможців 11 конкурсу Держкіно. Серед проєктів, які не потрапили до фінально списку Держкіно, – фільм про Лесю.

Андрій Хливнюк каже: «Наскільки я знаю (я не хочу бути голослівним) тому, що нібито режисерка чи то не закінчила Карпека-Карого в Києві (Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого – ред.), чи те, що вона не українка. Тобто якась нісенітниця, як на мене. Я не держслужбовець, я не знаю, як Держкіно розподіляє кошти, але це кричуща штука. І не тому, що я дуже сильно хочу пісню туди притулити, ні, а тому, що для мене, я сподіваюсь, як і для вас, важливий образ класиків наших української літератури на міжнародній сцені, на екрані. І ще більш важливий образ не як якихось дідуганів і бабусь чи там, скажімо, якихось бронзових бюстів. А як живих, сучасних людей, актуальних на сьогодні. Оце важливо. І те, що іноземці намагаються знімати кіно про українських класиків, на мою думку, це дуже і дуже важливо. Але не на думку Держкіно, на жаль».