Нещодавно на власника однієї з черкаських кав’ярень склали протокол про адміністративне правопорушення за непогоджену департаментом архітектури вивіску. Водночас користувачі соцмереж назвали зауваження управління інспектування ЧМР необгрунтованими та безпідставними, адже бізнесу в умовах воєнного стану і так важко. Пише сайт “Про все“.

blank

Співвласник кав’ярні “Шо там” Іван Іскімжі розповів, що нині заклад займається питанням оформлення документів на вивіску.

– На мою особисту думку, це питання не на порядку денному. Ми не проти її оформити, і це потрібно робити. Але є більш нагальні проблеми. Ми хоч якось намагаємося працювати, давати робочі місця. Але в той час, коли ми намагаємося зробити необхідні речі для того, щоб бізнес існував: придбати генератор, виплачувати заробітні плати, за необхідності допомагати волонтерам тощо, до нас приходять і кажуть, що ми вивіску не оформили. Повторюся, це потрібно робити і ми цим займаємося. Але ми, маленький бізнес, просто хочемо хоч якось виживати і працювати, а на нас складають протоколи за, на мою думку, за не таку велику проблему. Коли вже закінчиться війна, ми налаштуємо роботу, люди повернуться в країну, буде стабільність – тоді буде час займатися такими питаннями, – розповідає Іван.

За його словами, погодження вивіски – тривалий і непростий процес.

– Зазвичай, більшості підприємців, які намагаються своїми силами легалізувати вивіску, відмовляють. Мої знайомі зрештою змушені були звертатися до фірми, яка за великі гроші зробила ідеально всі документи. Це зайняло багато часу та грошей. Як показує практика, оформлення не часто закінчується позитивною відповіддю з першого разу. Це така бюрократія, – каже співвласник кав’ярні.

Також він зазначає, що вивіска працює від генератора чи акумулятора.

– Ми знаємо, що потрібно економити електроенергію. І ми це робимо. Ми купили великий генератор, щоб наш бізнес не переставав працювати, – додає Іван.

Начальник відділу інспектування управління інспектування ЧМР Сергій Молодик розповів, що складений протокол ще буде розглядати спеціальна комісія.

– Ми лише склали протокол, питання про притягнення до адмінвідповідальності вирішуватиме адмінкомісія. Вона буде приймати рішення, чи накладати штраф на власника чи ні. Вивіска погоджується в департаменті архітектури, тому іноді вони звертаються до нас з проханням перевірити. Інколи інспектори самі заходять до підприємців. Тобто він на свій розсуд може сам перевірити, чи є дозвільні документи, – говорить Молодик.