Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко відреагував на вирубку дерев по вулиці Лісова просіка.

Нагадаємо, минулого тижня там почали вирізати дерева, що неабияк обурило містян.

“Мене, як і кожну людину, яка любить своє місто, обурюють та зовсім не влаштовують вчинки окремих підприємців. Зараз я кажу про тих цинічних вандалів (інших слів, на жаль, важко підібрати), які зрізали живі дерева на земельній ділянці біля перехрестя вулиць Лісова просіка та Степана Бандери (колишня – Можайського). І все для того, аби звести в цій мальовничій місцині житлову забудову.

Складається враження, що ці люди познущалися над природою та жителями Черкас.

Перш за все, розповім про події, які передували всьому, що сталося. Отже.

Ще в 2007 році тодішній депутатський корпус на чолі з міським головою Сергієм Одаричем ухвалив безвідповідальне рішення «Про надання приватному підприємству «Дніпробуд-Центр» земельної ділянки в оренду біля перехрестя вул. Лісова просіка та вул. Можайського». Ним, фактично, дали «зелене світло» на забудову ділянки, яка відноситься до зони зелених насаджень загального користування.

А вже в 2011 році змінами до Генерального плану міста Черкаси віднесли цю земельну ділянку до житлової забудови.

Наша команда впродовж кількох років поспіль протистояла початку забудови в цьому місці.

Профільні структури відмовляли в наданні дозвільних документів, але, на превеликий жаль, рішеннями Черкаського окружного адміністративного суду та Шостого апеляційного, куди звертався підприємець, було скасовано рішення виконавчого комітету й зобов’язано департамент архітектури та містобудування надати містобудівні умови та обмеження.

Але навіть після рішення суду ніхто не давав дозвіл на суцільне знищення дерев. У містобудівних умовах та обмеженнях, які відповідно до ухвали видав департамент, максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки становив 20 відсотків!

Водночас, у 2017 році департамент архітектури та містобудування розробив зміни до Генерального плану Черкас, які повертали земельну ділянку на Лісовій просіці до паркової зони. Вчасне ухвалення на сесії цих корективів могли б завадити прийняттю тих рішень суду, які призвели до цієї ганебної ситуації. На жаль, за зміни проголосувала вже нова каденція депутатів у 2021 році.

Кожна людина, підприємець має відповідати за свої вчинки та за шкоду, яку він наніс суспільству. Тож ми в межах повноважень докладемо всіх зусиль для того, аби забудовник поніс справедливу відповідальність за скоєне.” – озвучив свою позицію Анатолій Бондаренко.