Директор Черкаського онкологічного диспансеру Віктор Парамонов розповів, що лабораторія працюватиме далі. Петицію з проханням не ліквідовувати підрозділ зареєстрували на сайті черкаської міськради 15 січня. розповідає Суспільне телебачення.

Лаборантка Людмила Бабенко розповідає, що щодня доводиться досліджувати до 200х відібраних зразків: «Найважливіше не пропустити патологію, на ранньому етапі, ще лікар може не бачити, а в нас по клітинах уже видно, що щось іде не так.

Зі слів завідувачки лабораторії Світлани Титаренко, зараз тут працює 10 осіб. Підрозділ обслуговує окнодиспансер, 14 районів області, Черкаси та Смілу. Результати аналізів люди отримують безкоштовно, додала жінка.

« У рік ми виконуємо 27 тисяч діагностичних досліджень, тобто ті, коли ми уже діагностуємо патологічний процес і 170 тисяч скринінгових досліджень», – Світлана Титаренко, завідувачка цитологічної лабораторії

З 1 квітня цього року безкоштовно робити дослідження тут зможуть тільки пацієнти онкодиспансеру. Для хворих з інших медзакладів ця послуга буде платною. Її вартість сягатиме від 50 до 200 гривень, розповіла Світлана Титаренко: «Тепер наш заклад, як підприємство, може фінансувати лише те дослідження, які необхідні саме для пацієнтів диспансеру вони будуть входити в ту медичну послугу яка гарантується НСЗУ. Для інших закладів ми не можемо витрачати свої зароблені кошти».

blank

Цитологічна лабораторія входить до складу Лабораторного центру онкодиспансеру, який включає три підрозділи, і не є самостійною структурою, розповів директор установи Віктор Парамонов. На обслуговування лабораторії в рік витрачають два мільйони гривень з бюджету підприємства, каже чоловік.

« У державному бюджеті передбачено тільки 3 місяці медичної субвенції, тобто до 1 квітня, далі цих грошей в обласному бюджеті немає, а місцеві бюджеті можуть допомогти, не нам, а своєму населенню, ми відмовляти нашим хворим не будемо, бо нам за онкологічну практику буде знову продовжувати платити держава», – Віктор Парамонов, директор черкаського онкодиспансеру.

Петицію з проханням не закривати цитологічну лабораторію зареєстрували на сайті черкаської міськради. Директор Департаменту охорони здоров’я Олег Стадник зазначив, що онкодиспансер не підпорядкований міськраді.

«Єдине ми можемо, як міська рада передати прохання містян до адміністрації онкодиспансеру, але ми аж ніяк не можемо вплинути на структурні підрозділи закладу. Обговорити питання міжгосподарських угод зі структурами третинного рівняможемо, я цього не виключаю», Олег Стадник – директор департаменту охорони здоров’я черкаської міськради

Із першого квітня 2020 року Черкаський онкодиспансер фінансуватиме Національна служба здоров’я України.