День святого Миколая є невід’ємною частиною української культури та історії, знати яку не лише важливо, а й цікаво. Нині традиція святкувати цей день відроджується по всій Україні, а дітлахи нетерпляче чекають подарунків на 19 грудня.

Святий Миколай: красива легенда чи реальна історична особа?

Святий Миколай (грец. Νικόλαος – Ніколаус) існував насправді. Він народився у 280 році н. е. у родині багатих греків-християн, які мешкали у місті Патарі (територія сучасної Туреччини). Хлопець зростав у добрі та любові, але його надзвичайно засмучувала навколишня бідність і убогість мешканців міста, тому він із дитинства і протягом життя потайки допомагав бідним родинам та дітям-сиротам.

Коли його батьки померли, Миколай отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах. Він розпродав усі статки та роздав гроші бідним. Покинувши світське життя, Миколай вирушив прочанином у Палестину, а коли повернувся, став священиком, а згодом – і єпископом у місті Міри. Під час гонінь християнської віри його кинули до в’язниці, потім звільнили. А на схилі років отець Миколай став ченцем.

Ще за життя люди вважали отця Миколая святим. Бо він не раз за допомогою щирої молитви творив справжнє диво: вгамував бурю на морі, завдяки чому було врятовано чимало рибалок, а також корабель із прочанами; він зцілював калік і недужих, неодноразово рятував приречених до страти. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного.

Помер Миколай 19 грудня 345 року (за юліанським календарем). За доброчинность, вірность та щирість у служінні Богу ділами та вчинками на землі, отця Миколая було канонізовано. А на честь того, що він за життя потайки допомагав іншим, збереглася традиція робити в цей день подарунки.

Чому День святого Миколая – поширене свято?

Вважається, що завдяки германцям свято на честь святого Миколая розповсюдилося усією Європою вже з кінця X століття. Легенди про добрі справи та чуйне серце свого земляка розповіла візантійська принцеса Феофано, яка стала дружиною майбутнього германського імператора Оттона ІІ.

Святкування Миколая в Україні почалося ще за Всеволода Ярославовича – 1088 року. Княгиня Ольга побудувала в його честь один з перших храмів Київської Русі – біля могили Аскольда в Києві, ще в 11 столітті, нині церков на честь святого налічується сотні. А в Миколаєві Святому споруджено пам’ятник.

У східних слов’ян виникла традиція святкування Дня святого Миколая двічі на рік (окрім 19 грудня, святкування відбувається також 22 травня). Історично 22 травня – дата перенесення мощей святого з Міри до італійського міста Барна, а завдяки тому, що ця дата припала на важливий день у сільськогосподарському календарі, вважається, що  святий Миколай став своєрідним християнським спадкоємцем язичницького бога Велеса – покровителя землеробства та домашніх тварин. Тому цей святий шанується не тільки християнами, але і слов’янськими язичниками.

Ким опікується Миколай-чудотворець

Під покров Миколая потрапляють не лише дітлахи, які у ніч на 19 грудня терпляче чекають від святого дарунків. Угодник Бога ділиться своєю опікою також зі студентами, мандрівниками, водіями, торговцями та моряками. До слова, останні часто беруть образ чудотворця з собою на риболовлю. У народі ще кажуть, що святий Миколай береже людей і від стихійного лиха, особливо на воді. Знову згадуємо рядки найпопулярнішої пісні про нього: “…хто спішить у твої двори, того ти на землі й морі все хорониш від напасти”.

Звертатися до Миколая у молитвах можуть і ті, хто перебуває у скруті, а також заміжні жінки, які просять чудотворця про спокійне сімейне життя.

Чому виникла традиція потайки залишати подарунки на День святого Миколая?

Про добрі справи святого Миколая існує багато легенд, одна з яких розповідає про збіднілого батька і трьох сестер.

Згідно з цією легендою, одного разу Миколай допоміг родині, в якій було 3 доньки. Через бідність жодна з них не мала приданого, отже, не могла вийти заміж. Тому батько дівчат вирішив віддати їх для заробітку розпустою. Дізнавшись про це, Миколай потайки вночі через вікно підкинув у їхню домівку 3 мішечки із золотими монетами, на які кожна з дівчат змогла придбати собі придане та вийти заміж.

За іншою версією цієї легенди, через те, що вікна були міцно зачинені, Миколай закинув 3 мішечки із золотом через димар. Мішки розв’язалися, а монети, розсипавшись, потрапили у шкарпетки, які сушилися на каміні. Тому у католиків існує традиція залишати подарунки саме у заздалегідь залишених шкарпетках.

Традиції на день Святого Миколая

Саме з 19 грудня розпочинались передноворічні базари та ярмарки. Дівчата та хлопці купляли різні приладдя, аби шити собі костюми до Нового Року. Адже вже зовсім скоро на них чекали обрядові ігри, святкування та вечорниці.

Прийнято було також у цей день ворожити. Дівчата збирались ближче до вечора, а то і зовсім вночі, аби дізнатись свою майбутню долю. Брали з собою «магічні» предмети, на яких прийнято ворожити у такі дні: перстні, голки, дзеркальця, нитки, гребінці тощо. Також вірили що у цей день можна визначити, наскільки великою буде твоя майбутня родина: треба було стати напроти дзеркала, а дзеркало направити у бік вікна, з якого видно місяць. Відображення з вікна розмивалось і у дзеркалі виднівся не один місяць, а декілька. Скільки їх дівчина нарахувала, скільки членів родини у неї буде у майбутньому.

Раніше вважали, що засватана на Миколая дівчина буде гарною господинею та вірною дружиною. Також існувала традиція пробачати в цей день старі образи та просити пробачення за свої вчинки. Тож люди, які до цього посварились, могли на Миколая примиритись за шматочком святкового пирога.

Які існують прикмети, пов’язані з Днем святого Миколая?

Багато хто вірить, що День святого Миколая – останній день року, коли неодмінно потрібно роздати всі свої борги.

Існує народна прикмета прогнозування погоди: якщо в День святого Миколая міцні морози – зима буде холодною, якщо відлига і тепло – теплою.

У цей день існувала традиція збиратися всім разом, ставити у церкві свічку, правили молебень і просити, щоб наступного року був щедрий урожай.

Існує прикмета, якщо помиритися у цей день, то навіть вороги стануть у подальшому добрими друзями.

Святого Миколая також називають Чудотворцем, тому вважається, що загадане в цей день, будь-яке заповітне бажання обов’язково здійсниться!