Депутати підтримали законопроєкт №2325, яким передбачене перейменування Дня захисника України, який відзначається 14 жовтня, на День захисників та захисниць.

За це рішення проголосували 317 депутатів, пише “ВВС”.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що попередня назва свята – “День захисника України” – не повністю передавала його суть та зміст, адже Україну боронили також і жінки.

“Мова є важливим кодом, через який формується бачення суспільства про історію, культуру та традиції свого народу. Тому вживання коректних назв дозволяє адекватно відобразити роль обох статей – і жінок, і чоловіків у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України”.

Ініціаторкою ухвалення законопроєкту є представниця “Слуги народу” Марина Бардіна.

“У 2008 році на службі в ЗСУ перебувало 1800 жінок, наразі ж службу проходить 31 757 жінок. Жінки все частіше стають на захист нашої держави, а отже, ми будемо забезпечувати більше можливостей для них на рівні з чоловіками нести службу в ЗСУ”, – цитує Бардіну сайт “Слуги народу”.

Україна почала офіційно відзначати День захисника у 2015 році – тоді ж влада скасувала святкування Дня захисника вітчизни (23 лютого).

Дата відзначення Дня захисника України – 14 жовтня – збігається з християнським святом Покрови.

За часів Запорізької Січі свято називалося Козацька Покрова. Для січовиків Богородиця була заступницею і покровителькою, а Покрова символізувала своєрідний небесний щит, захист від ворогів.

Пізніше військовий символізм свята взяли собі на озброєння бійці армії УНР в 1917-1920 роках.

А в 1940-х Покрову стали вважати своєю бійці Української повстанської армії.