Як повідомляв “Dzvin.Media” раніше, сьогодні зранку депутати Черкаської міської ради провели демонстративну акцію – зібралися на сесію без міського голови і секретаря. Прийшло 17 депутатів від “Громадянської позиції”, “Вільних демократів”, БПП та “Радикальної партії”. А пообіді представники цих політичних сил зібрали прес-конференцію, щоб підняти питання відповідальності міського голови Черкас Анатолія Бондаренка та секретаря міськради Ярослава Нищика за відсутність сесійних засідань майже два місяці.

“Через страх перед тим, що зміниться більшість у міськраді, наш міський голова вже місяць не збирає сесію. У зв’язку з цим у місті почалися незворотні процеси. Зокрема, нас хвилює реалізація програми “Нова українська школа”. На Черкаську область держава виділила 27 мільйонів гривень, 5 із яких заплановано на місто Черкаси. Але умова роботи цієї субвенції – співфінансування із міського бюджету – близько 2 мільйонів. Однак у зв’язку з тим, що сесія не збирається, рішення досі не прийнято. Вже і сьогодні, якщо рішення буде таки прийняте – то обладнання під програму може бути закупленим не раніше жовтня”, — заявив лідер “Партії вільних демократів” у міськраді Олександр Згіблов.

Ця інноваційна програма, на думку Згіблова, опинилась під загрозою реалізації виключно через амбіції міського голови, який за будь-яку ціну прагне не допустити розвалу його більшості в міській раді. Адже на наступному пленарному засіданні МТВК має оголосити наступних за черговістю п’ять депутатів, які отримали повноваження замість відкликаних Максима Скорика, Тетяни Чорнобіль, Олени Цегвінцевої, Максима Шадловського та Віталія Косяка. Ці депутати, на думку Згіблова, вже втратили повноваження і не мають права брати участь в сесіях, і всі рішення на попередніх засіданнях, коли вони голосували, – вже оскаржуються в судах.

Між тим, міський голова, як стверджують його опоненти, намагається протягнути через суд ще одне рішення про заборону МТВК оголошувати наступних за черговістю депутатів. Нагадаємо, подібне рішення вже приймалося, однак його остаточно було скасовано у вищій апеляційній інстанції України. Наступне засідання по новому позову про заборону нібито призначене на 21 серпня, саме тому міський голова переносить сесію на 23 серпня, – щоб зберегти під своїми ногами більш-менш стійкий політичний грунт.

“Ми сьогодні “провели” сесію без міського голови. Прийшли представники майже всіх фракцій, але нам не вистачало 5 депутатів і секретаря міськради або голови, але вони не прийшли. Не було представників “Батьківщини” і “Свободи”. Хоча “свободівці”, як ми бачимо, займають багато керівних посад, і мають більшість у виконкомі. Тому я вважаю, що партії ВО “Батьківщина” і ВО “Свобода” наразі мають вийти до людей і пояснити всі ті речі, які зараз відбуваються у місті, чому в нас знову назріває сміттєвий колапс, чому не ремонтують належним чином дороги. А люди мають вирішити, чи дати їм можливість допрацювати цю каденцію, чи вже прийшов час із ними попрощатися”, – додав депутат Руслан Зоря.

На думку Зорі, наразі міський голова хоче перекласти всі свої “гріхи” і відповідальність на депутатський корпус.

За словами депутата від БПП Костянтина Чернецького, всі депутати, які зібралися на сьогоднішню сесію, вирішили надіслати звернення до правоохоронних органів щодо бездіяльності міського голови.

Екс-секретар Черкаської міськради Олександр Радуцький резюмував, що постійні перенесення сесій дали право депутатам самим продовжити пленарне засідання, яке було перерване 18 червня, бо в законі чітко написано, що сесія із земельних та господарських питань має збиратися не рідше, ніж раз на місяць. Таких питань з двох попередніх пленарних засідань накопичилося більше 500.

“Черкаси – завжди попереду всіх прецедентів. По відкликанню депутатів і по зібранню сесій без міського голови і секретаря. Ми звернулися до Анатолія Бондаренка з вимогою зібрати сесію. Міський голова передав це звернення секретарю міськради Ярослава Нищику. Пройшло два тижні і ніякої реакції на наше звернення не було. Тепер, згідно Закону, ми маємо право самі продовжити сесію, повідомивши про це громаду через пресу не менше, ніж за 10 днів. Тому сьогодні ми зібрали підписи під документом, у якому вимагаємо скликати сесію 20 серпня. Якщо на неї не прийде ні міський голова, ні секретар, ми по закону матимемо право самі обрати головуючого і проводити засідання. Адже деякі питання по життєдіяльності міста “висять” ще з з 19 квітня, і міський голова має нести за це повну відповідальність”, – переконаний Радуцький.

Після прес-конференції депутати пішли до міськради реєструвати своє звернення, під яким підписалось 18 депутатів, в тому числі і двоє із промерської донині фракції “Черкащани” – Іван Сухарьков та Ігор Кривошеєв.