Під час енергетичної кризи в Україні три малі гідроелектростанції  Черкащини на річках Гнилий та Гірський Тікич припинили свою роботу. Причина – держава два роки не повертає кошти за поставлену в загальнодержавну мережу електроенергію. Про це пише газета «Вечірні Черкаси».

– Усі три наші гідроелектростанції  – Юрпільска, Кривоколінська на Гірському Тікичі та Лисянська на Гнилому не виробляють електроенергії попри те, що останнім часом води в річках побільшало через спуски ставків, – розповідає заступник директора ТОВ «Гідроресурс-К» Михайло Атаманюк. – Причина – за останні два роки держава так і не заплатила нам за поставлену в загальну мережу електроенергію. Працювати й далі собі на збиток ми не можемо. Тому керівництво вирішило припинити виробництво електроенергії, й розрахувати більшу частину колективу. На кожній із названих ГЕС ми залишили по одній людині, бо повинні за законом контролювати рівень води. Набрати людей знову буде дуже важко, бо є певні вимоги – профільна освіта та ступінь допуску не нижче третього. Ситуація дуже неприємна, бо якраз зараз Україна має величезний дефіцит електроенергії й вимушена закуповувати її за кордоном. А з іншого боку держава «вбиває» своїх власних виробників, які би могли цей дефіцит зменшити й збільшує безробіття. До того ж незрозуміло, як діяти, коли, не дай Боже, станеться повінь. Конструкція наших ГЕС не передбачає іншого спуску води з водосховищ, як через турбіну.

Директор ще трьох малих гідроелектростанцій на Гнилому та Гірському Тікичах, що належать компанії «Новосвіт» Олег Ціпов’яз каже, що поки припиняти виробництво електроенергії не збирається.

– Наскільки я знаю, держава хоч і поганенько, але розраховується з нами. Принаймні, я не отримував команди зупинити ГЕС. Однак одна із трьох наших гідроелектростанцій – Гордашівська вже два місяці не виробляє електрику через маловоддя в Гірському Тікичі. Можливо, зараз почнуть спускати ставки й ситуація зміниться. Дві інші ГЕС – Лоташівська та Звенигородська працюють. Окрім трьох ГЕС маємо при них ще й дві сонячні електростанції, які цього року працюють і виробляють електроенергію. Тому про повну зупинку мова поки не йде.

Окрім шести згаданих малих ГЕС на Гірському та Гнилому Тікичах кілька гідроелектростанцій так і залишалися в неробочому стані. Зокрема потенційно найпотужніша, одна з найстаріших в Україні Буцька ГЕС, яка була збудована ще в 1929 році за планом ГОЕЛРо.