Традиційно щороку Черкащина приймає десятки тисяч паломників браславських хасидів на святкування іудейського Нового року Рош га-Шана у місті Умань. Задля забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області проводять активну підготовчу роботу.

Цього року в рамках підготовки до заходу начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Альона Бойко та фахівці служби взяли участь у нарадах із Послом Держави Ізраїль в Україні, дипломатами Посольства, представниками Міжнародного Благодійного Фонду імені Рабі Нахмана, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Держкомтуризму, головою Черкаської облдержадміністрації, міським головою Умані та іншими учасниками.

У ході нарад були обговорені питання належної організації прибуття, розміщення, перебування хасидів та їхньої безпеки під час паломництва до могили цадика Нахмана у вересні цього року. Порушувалися також питання забезпечення стабільної санітарно-епідемічної ситуації в Умані, зокрема в умовах карантину, запровадженого через пандемію коронавірусної інфекції COVID-19.

З метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя та недопущення ускладнення санепідситуації в місті Умань у ході святкування Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області напрацювало відповідні розпорядчі документи.

На їх виконання фахівці Уманського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області розробили та відкоригували комплексні плани санітарної охорони території міста Умань, попередження інфекційних хвороб, що мають міжнародне значення, план забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя прочан і населення території міста на період святкування Рош га-Шана, алгоритми дій на можливі під час святкування надзвичайні ситуації. Також погодили схему санітарного очищення району святкування та проживання прочан.

Розпочато проведення моніторингових відвідувань та комісійних перевірок об’єктів обслуговування заходу (всього майже 200 об’єктів).

За ініціативи Держпродспоживслужби проведено засідання робочої групи Уманської міської ради з підготовки об’єктів міста до святкування, нараду з керівниками уманських підприємств комунально-побутового обслуговування. На адреси суб’єктів господарювання та міського голови направлено відповідні пропозиції щодо недопущення погіршення санепідситуації під час Рош га-Шана.

Станом на 29 липня фахівці служби провели перевірку 52-х суб’єктів господарювання з питань дотримання санітарного законодавства, відібрали та провели лабораторні дослідження за санітарно-хімічними, мікробіологічними та радіологічними показниками 6 проб води водойм (виявлено 1 відхилення за мікробіологічними показниками), 30 проб води питної (виявлено 6 відхилень за мікробіологічними показниками), 6 проб ґрунту (відхилень не виявлено). Відповідні пропозиції направлені на адресу голови Черкаської обласної державної адміністрації, міського голови Умані.

Держпродспоживслужба продовжує вживати необхідні профілактичні заходи щодо забезпечення стабільної санепідситуації під час паломництва хасидів.