Сьогодні під час прес-конференції директори двох черкаських шкіл №28 і №25 розповіли, чи запрацює з 1 вересня у Черкасах програма “Нова українська школа”. За їхніми словами, щоб подолати освітні проблеми, спочатку треба взагалі кардинально змінити систему фінансування.

“Субвенції із держбюджету на утримання шкіл вистачає лише на зарплати учителям, на енергоносії та на аварійні ремонти. Наразі на кожного учня в рік виділяється 300 грн. із міського бюджету. Якщо у нашій школі тисяча учнів, то це 300 тисяч гривень на рік. Це начебто і немалі кошти, але зважаючи на те, які ми маємо великі приміщення, цих грошей не вистачає. Також ми маємо бюджет розвитку, але кошти з нього виділяються якось дивно — одним школам багато, а іншим — практично нічого. Я вважаю, що має бути відповідна міська програма, за якою розподілятиметься фінансування на освітні заклади міста”, – зазначила директор спеціалізованої школи №28 ім. Шевченка Тетяни Скорик.

Щодо “Нової української школи”, освітяни зазначили, що в Черкасах вона запрацює в будь-якому випадку, адже всі вчителі наразі вже переучені і викладатимуть по-новому.

“Залишається лише матеріальна частина, яка і має бути закуплена за субвенцію, яку виділила держава. Однак вже на 1 серпня ціни на шкільні меблі, а саме одномісні парти, що передбачені програмою, зросли на 9%, тож через несвоєчасне освоєння цієї субвенції ми вже втратили. А до того ж, нині всі українські школи переходять на нову програму, тож коли меблі ми ще якось можемо замовити і в Черкасах, то спеціальний роздатковий матеріал, глобуси, інший шкільний інвентар виробляє небагато підприємств України, і їх уже завантажили великі міста своїми замовленнями, бо вони оперативно прийняли відповідні рішення в своїх органах місцевого самоврядування. Тож доведеться стояти в черзі, і чи отримаємо ми все це в жовтні, чи в листопаді, чи перед Новим роком – вам ніхто тепер не скаже”, – підкреслила освітянка.

Нагадаємо, через те, що в Черкасах уже другий місяць не можуть зібрати сесію, в місті є проблеми з реалізацією програми “Нова українська школа”. Також сьогодні депутати зробили заяву про те, що готові провести сесію без міського голови, щоб вирішити це та інші важливі для життя міста питання.