У Черкасах, щоб навчити людей сортувати сміття, створили проєкт “Екотаксі”, розповіла Суспільному ініціаторка Альона Остапенко. Відходи, які черкасці здадуть таким чином, потім перероблятимуть.

“Таксі” збирає у містян сортовані пластик, папір, скло та метал. Працює воно наступним чином: ви телефонуєте, домовляєтеся, до вас під’їжджають і безкоштовно забирають відсортовані відходи.

Ідея сортувати сміття, зазначила пані Альона, виникла у неї після побаченого подібного у Львові: “Я сама давно сортую та компостую органічні відходи. Коли побачила як працює органічна компостувальна станція, то вирішила, що нам щось треба також робити з цим усім”.

“Екотаксі” – це її власне авто, зазначила Альона Остапенко. Окремого приміщення для сортування та зберігання сміття немає, тому все це робить у приватному секторі, додала жінка.

“Це волонтерський неприбутковий проєкт від громадської організації. Деяку вторсировину ми здаємо на пункт приймання, для того, щоб якось «відбити» бензин. Інше передаємо на підприємства, які це все переробляють”, – зауважила вона.

П’ять років займається сортуванням черкащанка Анастасія Засядьвовк. Жінка вже користувалася послугами “Екотаксі”. Про нього дізналася із соціальних мереж.

Спочатку, розповіла вона, сортувати сміття було незвично та займало багато часу.

“В усьому світі люди сортують сміття. Це все справа часу, звикаєш, воно входить у звичку і ти вже на автоматі починаєш сортувати швиденько”, – зазначила жінка.

Для неї, долала, все почалося з роздільних контейнерів, потім почала використовувати і спеціальні торбинки для продуктів: “У мене є багаторазові екоторбочки, з якими я ходжу за покупками. У них я складаю овочі, крупи. Тепер так починають робити вже і в магазинах. Такі екосумки замінюють три тисячі пакетиків у рік, з розрахунку на одну людину”.

Пластик та поліетилен ініціаторка проєкту відвозить на пункт приймання вторинної сировини. Виконувач обов’язків директора підприємства Костянтин Фролов розповів, як переробляють отримане сміття: “Наше підприємство приймає використані поліетиленові плівки, ПЕТ-пляшки, тару з-під побутової хімії. Далі з них переробляється поліетиленова гранула, а з неї вже нова плівка або інші вироби. А з ПЕТ-пляшки виходить сировина для виробництва волокна”.

Таку ініціативу черкащанки зі збору вторинної сировини від охочих підтримує, розповів еколог Олександр Спрягайло.

“Зараз все більше й більше є суспільний запит на сортування сміття. Треба лише трохи “розкрутити” цю ідею, пояснювати людям навіщо це робиться або допомогти тим, хто вже сортує сміття”, – зазначив він.