Відкритий електронний реєстр підприємств-боржників з виплати зарплати запустило Міністерство юстиції України. До нього увійшло й 19 підприємств Черкаської області.

Нагадаємо, що з 2 квітня Мін’юст посилив роботу з примусового стягнення заборгованості по заробітній платі, запровадивши по всій Україні роботу регіональних штабів, робочих та мобільних груп.

Крім того, днями запрацював реєстр підприємств-боржників. Його можна знайти за посиланням: erb.minjust.gov.ua. Серед найбільших боржників Черкащини – СУБ «Митниця», ПАТ «АЗОТ», КП «Центр адміністрування та моніторингу», КП «Аеропорт Черкаси», «ДП Черкаське монтажне управління».

– До реєстру увійшли підприємства різних форм власності та з різною заборгованістю. Відтепер кожен охочий може перевірити, чи сплачує конкретне підприємство зарплату своїм працівникам. Це може бути актуально і для бізнесменів, яким потрібно, наприклад, визначитися щодо співробітництва з тим чи іншим підприємством, і для звичайних людей, які хочуть влаштуватися на роботу й можуть оцінити наскільки добросовісно роботодавець ставиться до зобов’язань перед своїми працівниками, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олександр Свіренюк.

Станом на сьогодні заборгованість підприємств області із зарплати за виконавчими документами становить 2,7 млн грн. З початку року Державною виконавчою службою Черкащини було стягнуто 3 млн. грн. боргів із зарплат.

Загалом по Україні органами юстиції цього року стягнуто майже 170 млн. грн. боргів з виплати заробітної плати на користь близько 13 тис. працівників. У квітні середньомісячний показник стягнень ДВС збільшився на 68%. Збільшується також і кількість надходжень нових виконавчих проваджень, що свідчить про підвищення довіри людей до ДВС, яка з’явилася завдяки успішності перших тижнів кампанії зі стягнення заборгованості по зарплаті.