Нещодавно до замку графа Шувалова привезли плиту, яку виявили на березі Гірського Тікича. Леонід Нестеренко, громадський активіст, каже, що розмови про її існування велися давно, припускає, що ця плита – зі склепу Софії Потоцької. Розповідає, що після його розмови з керівником КП «Джерело» Віталієм Марченком, спільно з ГО «Зелений світ» вдалося організувати суботник, щоб підняти, подивитись, чи є на тій плиті надпис «Софія Потоцька», про який говорили місцеві жителі. Про це пише Марина Камінська у “Вістях Черкащини”.

blank

«Оскільки на плиті – фігурні впадини, відшліфовані, її навіть через це можна вважати культурною цінністю, незалежно від того, який там надпис, є він чи ні, – розповідає Леонід Григорович. – Розкопали ми її, очистили, промили, підняли. Аби ідентифікувати, я їздив в Уманський краєзнавчий музей. Спасибі міській раді, яка організувала кран, автомобіль, яким перевезли плиту до палацу. Якби ми не забрали, її могли б просто закопати в болоті, пошкодити під час очищення річки біля того берега».

За словами Леоніда Нестеренка, біля замку є кам’яний трикутник, декілька тумб, які привіз від Свято-Троїцької церкви (нині хлібзаводу) у свій час Вадим Мицик, краєзнавець. Цей трикутник цілком міг стояти колись на знайденій плиті, підходить за розміром. Є кілька тумб і в лісопарку неподалік від палацу, в районі гаражного комплексу «Факел» (що на «Масиві») лежить плита, яка теж може мати історичну цінність і бути елементом склепу Софії Потоцької.

– Якби звезти усі ці складові до замку, можна було б щось зібрати, – каже Нестеренко. – Одне діло – бігати з рулеткою, міряти, підходить чи ні, інше – коли воно поруч стоїть. Сподіваємося, міська влада нас у цьому підтримає, дасть відповідні розпорядження, допоможе з технікою. Хотілось би, щоб наш музей долучився до цієї справи».