Кілька днів тому черкаські ЗМІ писали про 4-річного малюка, який гуляв між торговими рядами маркету «Копілка» у Золотоноші без супроводу дорослих, нагадує “Zoloto.city”.

9 червня, у перший післясвятковий робочий день, фахівці Золотоніської служби у справах дітей, молоді та спорту на чолі з начальником Ніною Засенко відвідали родину маленького знайди. Візит здійснили без будь-якого попередження і домовленостей.

Як розповіла «Златокраю» Ніна Іванівна, за два дні картина в орендованому помешканні 31-річної мами та її сина кардинально змінилася. У каструлі парувала свіжо приготована страва, для дитини був зварений компот. Речі сина випрані і дбайливо складені на полицях шафи. Ідеальною чистотою світився сервант для посуду, де не було й натяку хоча б на якусь пилинку. Весь посуд вимитий, а на столику стояв свіжий букет квітів. У жінок, з котрими доводиться спілкуватися службовцям у силу своїх обов’язків, власне поняття порядку, але Олена навела скрізь справді ідеальну чистоту.

Як з’ясували службовці, кожні 3 місяці Олена разом із 4-річним сином відвідує Черкаський психоневрологічний диспансер, де хлопчик стоїть на обліку. Проходять обстеження і отримують призначення. За даними консультативно-медичного висновку, він має мовленнєву та розумову затримку у розвитку. Фізично дитина розвинена відповідно до свого віку. Нетривале виховання у соціумі – дитячому садочку – бажаного результату не дало: хлопчик має слабкий словниковий запас і розмовляє уривками слів. З рідних у жінки лише брат, на якого вона залишила сина тієї злощасної суботи, коли малий загубився. У спадок їй дісталася стара хата у Згарях, але помешкання – в аварійному стані і зовсім непридатне для проживання. 31-річна Олена працювала на фермі у приміському сільськогосподарському товаристві, але залишила роботу через вади сина, якому потрібен постійний догляд. Живе на державні виплати одинокій матері, наразі оформляє допомогу як малозабезпечена.

blank

Біля будинку на двох господарів, де в одній з частин живе молода мама з дитиною, – невеличка грядка. На ній рівненькими рядочками росте морква, картопля, буряк, цибуля та зелень. Городина виполена і доглянута – справа не одного дня.

Під час відвідин у двір зайшов чоловік. Як з’ясувалося, сусід. Чоловік накинувся на службовців: «Чого ви внадилися сюди? Ніяких гульок тут немає. Через вас вона не може на вулицю вийти, усі пальцями тикають. Ославили на все місто». Ще агресивнішою була його дружина, яка приїхала власним авто: «Їздіть по тих, де б’ються, поліцію викликають. Отих на облік ставте!»

Та якою б не була реакція сусідів, державні органи опіки повинні відреагувати на такий неординарний випадок у місті. За словами Ніни Засенко, протягом мінімум пів року ця родина буде під наглядом спеціалістів служби у справах дітей, молоді і спорту. Вони відвідуватимуть маму з дитиною, слідкуватимуть за умовами життя і харчування малого та при необхідності – надаватимуть посильну допомогу. Тільки після того, як протягом цього часу до Олени не буде ніяких претензій і зауважень з боку державних службовців, родину знімуть з обліку.