Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 184 (Херсонська область) та № 197 (Черкаська область) на 31 жовтня. Раніше в Раді позбавили депутатських повноважень нардепів Олександра Скічка (фракція “Слуга народу”), який був призначений главою Черкаської облдержадміністрації ще 29 січня 2021 року, а також Ігоря Колихаєва (група “За Майбутнє”), повноваження якого припинені в зв’язку з його обранням мером Херсона ще восени 2020-го. Чи чекає нас такий же бій, як на 87-му окрузі (Івано-Франківщина), де досить спірна перемога Василя Вірастюка (“Слуга народу”) на довиборах, які пройшли 28 березня, оскаржується в судах? Які технології можуть піти в хід, враховуючи досвід попередніх виборів? Відповіді виданню “Коментарі” дали експерти.

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що поки робити прогнози, хто піде на ці довибори і буде представляти ті чи інші політсили. Але припускає, що ставка буде зроблена на тих, хто отримував раніше або має шанс отримати в майбутньому більш-менш значущий результат.

“За 197-му округу, на Черкащині, враховуючи, що там добре себе почуває Миронівський хлібопродукт (МХП), очевидно, будуть намагатися продавити свою креатуру. Той же колишній воєнком Черкаської області Євген Курбет, який минулої осені на місцевих виборах обраний до Черкаської облради від політпартії (“За Майбутнє”). А влітку 2019-го саме він був головним суперником кандидата від партії “Слуга народу” Олега Арсенюка в битві за мандат на 195-му окрузі. Арсенюк тоді переміг, але Курбет відстав не набагато. Досвід у нього є, так що — все можливо. З огляду на те, що рейтинг у “Слуги народу” зараз далеко не такий, яким був в 2019-му, представникам партії влади однозначно доведеться домовлятися з регіональними елітами, — зазначає Андрій Золотарьов. — Просто так ставка на кандидата (бо з СН) вже не зіграє. Хіба що це буде відома особистість, як Вірастюк. Думаю, до процесу підключать заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, завдяки якому представники СН зайняли після не найвдаліших для них місцевих виборів восени-2020 положення в місцевих радах куди краще, ніж виникало з отриманих ними результатів. Без компромісу з регіональними елітами домогтися результату на мажоритарці буде важко”.

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко міркує так: “З огляду на тенденцію, що намітилася під час довиборів на 87-му окрузі, щось подібне може повторитися і на 197-му — в Черкаській області. На минулих виборах там переміг кандидат від “Слуги народу”, шоумен Олександр Скічко. Йому поступився самовисуванець Голуб, який працював заступником Кличка і пов’язується з політсилою Петра Порошенка. Ще тоді Голуба звинувачували в “гречкосіянні”, але він програв на хвилі масової підтримки новообраного президента і його поки не заплямованого партійного бренду. Але навіть тоді на окрузі балотувався тезка Голуба — з метою зняти у головного конкурента від “Слуги народу” частину голосів”. Зараз же, на думку експерта, для команди Зеленського буде вкрай важливо зберегти за собою перемогу на окрузі. “З високою ймовірністю там можуть зіткнутися представник влади і націоналістів, і ми знову будемо спостерігати бійку за мандат у вигляді битви сітки і адмінресурсу, а також участь тезок-кандидатів, — прогнозує Єва Антоненко. — Нагадаю, що за 87-му округу, крім головного опонента “слуги народу” Вірастюка — Олександра Шевченка ( “За Майбутнє”), у виборчому списку присутні ще два Шевченки: один повний тезка, а у другого відрізнялося по батькові, й у сукупності вони відібрали в основного кандидата близько відсотка голосів”.

Нагадаємо, вибори на окрузі № 1197 мають відбутися 31 жовтня цього року.