Система “Безпечна школа”, яка розпізнає обличчя, ефективніша у використанні, ніж пропускна карткова, розповів Суспільному заступник директора черкаської гімназії №9 Анатолій Крат.

У закладі тестують систему, яку встановили вперше в області. Система дає можливість одночасно використовувати кілька програм: електронний щоденник та журнал, вимірювати температуру та розпізнавати обличчя.

За словами третьокласниці Анни Качкар, нині потрапити до гімназії можна лише після сканування обличчя: “Система говорить, що потрібно вдягти маску, я вдягаю її і мене система пускає в школу”.

Зі слів її мами Людмили Гончар, батьки за безпеку дітей у школі із запровадженням цієї системи хвилюватися стали менше: “Система сканує, вона відрізняє, хто чужий, хто свій. Я впевнена, що чужий до нас не потрапить. Мене, як маму, влаштовує, що дитина перебуває у безпечному, комфортному середовищі протягом всього навчального дня”.

blank

Інформацію про учнів та вчителів до бази даних вносив вчитель інформатики Борис Ховряк: “Частина людей була внесена у квітні, крім 10 і 11 класів, потім продовжували перевіряти інформацію протягом всього літа. Базу довелося повністю всю перевірити, бо вона нараховує дві тисячі облікових записів, разом із класними керівниками, завучами. Перевіряли кожен клас, кожного учня”.

Система нагадує про відсутність маски та вимірює температуру – так про користь для себе від “Безпечної школи” розповіла одинадцятикласниця Юлія Ночовник. А серед недоліків назвала такий: “Недоліки цієї системи у тому, що вона одночасно може сканувати лише одну людину. Тобто якщо хтось стоїть позаду, то вона не зможе просканувати, потрібно, щоб у кадрі стояла лише одна людина. Але ця система швидко сканує, тому натовпу великого немає”.

За словами Анатолія Крата, система “Безпечна школа” дозволяє уникнути черг зранку при вході у школу: “На перший урок на восьму годину ранку іде дуже великий потік дітей. І от раніше була інша пропускна система, де вони картками реєструвалися, то це займало досить багато часу і створювалися черги. На сьогодні завдяки цій новій системі пропуск учнів збільшився у кілька разів. На цей час у нас з’явився ще один прилад, який ми будемо встановлювати спеціально для початкової школи”.

blank

Однак за словами охоронця школи Володимира Тимошенка, система не допоможе шукати бейджик учня чи шлях до туалетної кімнати. За його словами, при вході у школу повинна бути присутня і людина: “Треба допомогти дітям, вони губляться у класах інколи, особливо молодші не можуть потрапити у туалет, не можуть потрапити у клас, в аудиторію, загубили бейджика”.

Начальник обласного управління освіти Валерій Данилевський розповів, що в області до системи “Безпечна школа” під’єднали 24 заклади на умовах співфінансування. Він додав, що одна така програма коштує 68 тисяч гривень.