Тромбоз – це хвороба, яка в сучасному світі прогресує великими темпами. Причин її виникнення дуже багато. Утворення згустка перекриває кровотік і може призвести до різних наслідків, в тому числі і до смерті пацієнта.Однак нинішня медицина має в своєму арсеналі декілька методів лікування цієї хвороби.

Нещодавно в.о. завідувача відділення інтервенційної радіології Черкаської обласної лікарні Дмитро Паляничко  разом з колегою Святославом Денисовим – завідувачем відділення ендоваскулярної хірургії Клінічної лікарні «Феофанія» на базі відділення інтервенційної радіології КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» провели унікальну чотирьох годинну операцію з видалення тромбу біфуркації аорти.

У пацієнта виявили тромб загальної клубової артерії зліва. Хвороба небезпечна та потребувала оперативного втручання, інакше пацієнт з високою ймовірністю щонайменше міг втратити нижню кінцівку.

Лікарі розглянули можливості усунення недуги і з двох альтернатив віддали перевагу малоінвазивній ендоваскулярній (внутрішньо судинній) операції замість відкритої. Перевага була надана першому варіанту, оскільки відкрита операція потребувала б великих розрізів, крововтрат, значного травмування тканин та тривалого післяопераційного відновлення.

Під час операції спеціалісти використали пристрій Ratarex (Швейцарія). Крововтрата операції становила всього до 50 мл. А головне – збережена нижня кінцівка і пацієнт уникнув інвалідності. Вже через добу після операції він почав самостійно ходити та наразі почуває себе добре.

«Така операція потребує високої майстерності, уміння і відповідальності. Приємно, що Черкаська обласна лікарня підтвердила високий рівень наших спеціалістів, їх фаховість. Тому ми пишаємося нашими колегами, які постійно вдосконалюються, зростають професійно, що дає високі шанси та надію нашим людям на одужання! Колектив працює, щоб і надалі вдосконалювати надання медичних послуг, в тому числі і з малоінвазивними технологіями», – зазначив головний лікар КНП «Черкаська обласна лікарня» Олександр Дудник.