За період спостережень з 2 по 7 вересня 2024 року  було досліджено 268 проб атмосферного повітря. Інформує обласний гідрометцентр.

Загальна кількість хімічних сполук, що контролюються регулярно, становить 17. Проби повітря відбирались чотири рази на добу у різних мікрорайонах міста: центр, Дніпровський та Південно-західний. Впродовж вказаного періоду повітря у місті було забруднене пилом, діоксидом та оксидом азоту, аміаком та формальдегідом, концентрації яких перевищували гранично допустиму концентрацію за середньодобовим вмістом ( ГДК с.д.).

у ДНІПРОВСЬКОМУ МІКРОРАЙОНІ перевищення ГДК с.д.:
– по пилу – у 1,3 рази;
– по діоксиду азоту – у 1,3- 1,6 рази 6,7 вересня;
– по аміаку – у 1,2-2,3 рази впродовж періоду, окрім 5 вересня;
– по формальдегіду – у 1,6– 6,0 рази впродовж періоду;

у ПІВДЕННО-ЗАХІДНОМУ МІКРОРАЙОНІ перевищення ГДК с.д.:
– по пилу – у 1,3 рази 2,5,6 вересня;
– по діоксиду азоту у 1,1-1,2 рази 2,7 вересня;
– по аміаку – 1,2- 3,0 рази впродовж періоду;
– по оксиду азоту – у 1,2 рази 7 вересня.

Порівняно з попереднім тижнем, у Дніпровському мікрорайоні помітно знизились концентрації формальдегіду та аміаку, в той час як концентрації пилу – підвищилися; у Південно-західному мікрорайоні концентрації аміаку підвищилися, а оксиду вуглецю знизилися. Решта контрольованих присутніх у повітрі шкідливих домішок – без суттєвих змін.

Отже, повітряний басейн над містом Черкаси продовжує бути забруднений формальдегідом, аміаком, пилом, діоксидом та оксидом азоту.